DŽEM Z PLODOV BAZY: Je ľahké ho vyrobiť a ťažké opísať, na čo všetko pomáha!

Keď si počas leta urobíte výlet do prírody, určite si natrhajte tieto zrelé tmavofialové plody. Sú plné živín, vitamínov a liečivých látok, ktoré vaše telo potrebuje.

Keď si počas leta urobíte výlet do prírody a nájdete čisté miesto, na ktorom rastie baza, určite si natrhajte tieto zrelé tmavofialové plody.

 

 

Sú plné živín, vitamínov a liečivých látok, ktoré vaše telo potrebuje.

Mnohí ľudia si myslia, že liečivé sú v prípade tejto rastliny len kvety, je to však omyl – jej plody sú plné zdravia a pomôžu vám spôsobom, o akom ste možno predtým netušili.

Navyše, ak viete, ako ich pripraviť, získate aj fantastickú pochúťku. V dnešnom článku sa dozviete, ako si pripraviť fantastický a liečivý džem z plodov čiernej bazy.

Čo sa ukrýva v plodoch bazy?

 

 

Plody bazy sú nabité vitamínmi C, A a B.

Organizmus zásobia izoflavonoidmi, čo sú prirodzené antioxidanty a resveratrolom.

Ten zasa bráni ukladaniu tukov v cievach, zlepšuje ich pružnosť a priechodnosť.

Bazové plody obsahujú tiež antokyanín – antioxidant, ktorý zabíja vírusy.

Okrem toho je známe, že bazové plody sú silným bojovníkom proti artritíde a zápalom v tele.

Ako džem pripraviť:

 

 

Potrebujeme:

1 kg zrelých plodov bazy čiernej

300 g trstinového cukru

1 želírovací prírpavok do džemu (dá sa nahradiť chia semienkami cca 30 g)

Postup:

Ak chcete zo zmesi odstrániť zrniečka, preceďte ju cez gázu alebo prepasírujte cez sitko.

Spolu s cukrom dáme variť na plameň a necháme prevariť 30 minút.

Pridáme aj želírovací prípravok podľa návodu na obale.

 

 

Zmes vlejeme do zaváracích pohárov a sterilizujeme desať až pätnásť minút – stačí len aby chytilo viečko.

Niektorí dávajú do sterilizovaných pohárov horúcu zmes a už viac nesterilizujú, ak však chce mať istotu, sterilizácia sa odporúča.

To je všetko – dávku na celý rok máte pripravenú!

Bazový sirup z bobúľ (plodov) bazy čiernej

Ingrediencie:

1 liter zrelých bobúľ bazy čiernej (nie zelené – tie sú toxické!)

3–4 dl vody

500–700 g medu (alebo trstinového cukru)

1–2 cm čerstvého zázvoru (voliteľné)

1 ČL škorice (voliteľné)

1 PL citrónovej šťavy (voliteľné, na konzerváciu a chuť)

Postup:

 

 

Očistené bobule (zbavené stoniek) opláchnite a dajte do hrnca.

Zalejte vodou a priveďte k varu.

Varte cca 30 minút na miernom ohni, občas premiešajte.

Roztlačte bobule vareškou alebo pučidlom, aby pustili čo najviac šťavy.

Preceďte cez husté sitko alebo plátno do čistého hrnca.

Pridajte med (alebo cukor), zamiešajte a nevarte, ak chcete zachovať vitamíny z medu (pri cukre môžete krátko prevariť).

Pridajte citrónovú šťavu, zázvor či škoricu podľa chuti.

Horúci sirup nalejte do sterilizovaných fliaš, uzavrite a nechajte vychladnúť.

Skladujte v chladničke.

Dávkovanie:

Preventívne: 1 lyžička denne pre deti, 1 polievková lyžica pre dospelých.

Pri chorobe: 3× denne.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie