17 najlepších omáčok na mäso (nielen) na grilovačku: Neuveriteľne chutné a všetko domáce – zbohom ťažká majonéza!

Najlepšie domáce omáčky k mäsu, ktoré viete rýchlo pripraviť!

Leto, vôňa dymu, šťavnaté kúsky mäsa a priateľská atmosféra – grilovačka patrí medzi najobľúbenejšie chvíle oddychu. No žiadne mäso nie je úplne dokonalé bez tej správnej omáčky!

Práve ona dodá jedlu charakter, zvýrazní chute a urobí z obyčajného kúsku mäsa nezabudnuteľný gurmánsky zážitok.

V tomto článku ti prinášame 17 najlepších omáčok k mäsu, ktoré sa hodia nielen k letnému grilovaniu, ale aj k pečenému, dusenému či vyprážanému mäsu počas celého roka.

Nájdeš tu klasiky, exotiku aj originálne kombinácie – stačí si len vybrať.

Recept 1

Potrebujeme:

3 strúčiky cesnaku

1 paradajka

2 lyžice olivového oleja

2 lyžice vody

1 lyžica vínneho octu

kôpor, bazalka, petržlen

Príprava:

Jemne nasekané zelené bylinky rozdrvíme, nakrájame paradajky na malé kocky, cesnak pretlačíme. Skombinujeme všetky prísady a dobre premiešame.

Recept 2

 

 

Potrebujeme:

2-3 strúčiky cesnaku

2 lyžice Dijonskej horčice

2 lyžice paradajkového pretlaku

1 lyžičku jablčný ocot

bylinky (kôpor, petržlen, koriander, cibuľa a pod.)

Príprava:

Nasekáme nadrobno bylinky a cesnak. Zmiešame horčicu, paradajkový pretlak a ocot, primiešame ich s bylinkami.

Recept 3

 

 

Potrebujeme:

100 g egrešov

3-4 strúčiky cesnaku

1 lyžica olivového oleja

štipka mletého zázvoru

Príprava:

Táto omáčka je dobrá k veľmi tučnému mäsu. Egreše a cesnak rozmixujeme s mixérom. Potom k nim pridáme olivový olej a zázvor. Premiešame a ochutnáme.

Recept 4

Potrebujeme:

500 g domáceho kečupu

150 ml vody

100 ml jablčného octu

100 g trstinového cukru

2 lyžice horčice

1 lyžica cibuľový prášok

1 1 lyžica cesnakový prášok

0,5 lyžičky čierneho korenia

štipka kajenskeho korenia

Príprava:

Všetky ingrediencie zmiešame v hrnci a následne preložíme na pomalý plameň. Za stáleho miešania varte 20 minút. Omáčka sa stane tekutým, do určitej miery sladká a ostrá. Predtým, než sa dátum uvedie do chladu. Môžete variť v predvečer grilovačky, alebo výletu do prírody.

Recept 5

 

 

Potrebujeme:

1 vajce

1 lyžica Dijonskej horčica

100 ml olivového oleja

soľ a korenie podľa chuti

Príprava:

Z vajíčka potrebujeme len bielok, ktorý vyšľaháme alebo rozmixujeme spolu s horčicou. Potom, za stáleho miešania pridáme olivový olej. Ochutíme soľou a korením. Omáčka je ideálna ku kuraciemu mäsu.

Recept 6

Potrebujeme:

2 lyžice med

2 lyžice citrónová šťava

0,5 lyžice horčice

0,5 lyžičky červeného mletého korenia

Príprava:

Skombinujte všetky ingrediencie a nechajte prevariť. Pred podávaním nechajte dobre vychladnúť.

Recept 7

 

 

Potrebujeme:

500 g kečupu

100 g kr. cukru

3 strúčiky cesnaku

1 malá žiarovka

2 lyžice vody

2 lyžice olivového oleja

1 lyžice jablčný ocot

1 lyžice paradajkový pretlak

1 lyžička sójovej omáčky

1 hodina tekutého dymu

1 ch. L. horčičný prášok 0,5 ch. L. chili pepper

mleté ​​čierne korenie podľa chuti

Príprava:

Nakrájame na misku, pridáme vodu a pomocou mixéra rozdrvíme pyré na konzistenciu. Na stredne teplo, teplý olivový olej, pridajte cibuľovú kašu zemiaky na to. Varíme, až kým zmes nie je mierne hnedá.

Pridajte ďalšie prísady (cesnak, ktorý prejde lisom) a za stáleho miešania udržujte na teplote ďalších 20 minút. Omáčka bude veľmi voňavá, dokonale vhodná pre rebeccu.

Recept 8

Potrebujeme:

300 g mrazených alebo čerstvých brusníc

100 g mrazených alebo čerstvých ríbezlí

3 položiek l. cukor

1 položka l. strúhaný zázvor

Príprava:

Bobule sú rozdrvené mixérom na homogénnu konzistenciu nafúknutia. V malej panvici na pomalom ohni varte bobule a cukor, kým sa táto nerozpustí a zmes sa nerozvarí. Potom pridajte zázvor a udržujte na ohni ďalšie 3 minúty.

Pred podávaním vychladnúť a môžete pridať nejaké čerstvé bobule brusníc alebo ríbezlí. Omáčka je vhodná na červené mäso.

Recept 9

 

 

Potrebujeme:

250 g chrenu

250 g červenej repy

200 ml vody

1 lyžica 9% octu

1 lyžička medu (alebo podľa chuti)

Príprava:

Očiste oba druhy zeleniny a nastrúhajte. Zmiešajte s ostatnými prísadami a dajte prevariť na plameň. Podávame vychaldneé. Vyčistite konské mäso a prejdite cez mlynček na mäso. Čerstvé repy na čistenie a rošt na veľký strúhadlo. Skombinujte tieto a ďalšie zložky a dôkladne premiešajte, môžete variť vopred a uskladniť v chladničke.

Recept 10

 

 

Potrebujeme:

500 g jogurtu bez prísad

1 čerstvá uhorka strednej veľkosti

3 strúčiky cesnaku

Štipka chilli

kôpor

čierne mleté ​​korenie

octom balsamico

Príprava:

Ošúpte uhorku a nastrúhajte ju. Cesnak pretlačte, jemne nakrájajte kôpor. Všetky prísady sa zmiešajú s jogurtom a zmiešajú sa. Ochutíme korením a balsamicom podľa chuti. Omáčka je dobrá ku každému druhu mäsa.

Recept 11

 

 

Potrebujeme:

2 menšie cibule

1/2 rajčiny

2 lyžice olivového oleja

1 lyžička koriandra

1 lyžica citronovej šťavy

1 menšia pálivá paprička

kôpor

soľ

korenie

Príprava:

Cibuľu a pálivú papričku nakrájame na menšie kúsky a všetko vložíme do kuchynského robota. Pridáme ostatné suroviny okrem oleja a mixujeme dohladka. Nakoniec pridáme olivový olej a premiešame.

Recept 12

Potrebujeme:

2 lyžice kyslej smotany

2 lyžice majonézy

2 lyžice dijonskej horčice

1 lyžica medu

1 strúčik cesnaku

1 lyžička citrónovej šťavy

1 lyžica olivového oleja

Čierne mleté Korenie

Príprava:

Smotanu, majonézu a horčicu zmiešame. Pridáme pretlačný cesnak, korenie a citrónovú šťavu. Na záver primiešame med, ktorý sme rozšľahali vidličkou v olivovom oleji.

Recept 13

Potrebujeme:

2 lyžice kyslej smotany

2 lyžice majonézy

2 lyžice bieleho jogurtu

1/2 lyžičky kari korenia

2 strúčiky cesnaku

1 lyžička octu

Červenú mletú papriku

Čierne mleté korenie

Príprava:

Smotanu, majonézu a biely jogurt zmiešame v miske. Pridáme červenú papriku, čierne korenie, pretlačený cesnak, karí korenie a premiešame. Na záver pridáme ocot a znovu dôkladne vymiešame.

Recept 14

Potrebujeme:

2 vajcia

2 lyžice soli

4 strúčiky cesnaku

2 lyžice olivového oleja

1 lyžica citrónovej šťavy

1 lyžica jogurtu

Čierne mleté korenie

Červená paprika

Soľ

Príprava:

Všetky suroviny vymixujeme v miske mixérom – okrem citrónovej šťavy a oleja – ten tenkým prúdom pridávame do ušľahanej hmoty na záver. Ochutíme citrónovou šťavou. Omáčku skladujeme v chladničke.

Recept 15

Potrebujeme:

2 lyžice majonézy

2 lyžice bieleho jogurtu

1 lyžica kyslej smotany

2 strúčiky cesnaku

1 zväzok kôpru

Červená mletá paprika

Čierne mleté Korenie

Soľ

Príprava:

Majonézu, jogurt a smotanu zmiešame v miske. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Kôpor nasekáme na drobno, rovnako tak i cesnak (môžeme pridať aj pretlačený – podľa chuti). Namiesto kôpru môžeme iné bylinky podľa chuti.

Recept 16

Potrebujeme:

15 – 20 dkg Nivy

Kyslú smotanu

2 – 3 strúčiky cesnaku

Domáca vegeta

Bylinky (trošku kôpru a veľa pažítky)

Čierne korenie

Príprava:

Nivu nastrúhame, cesnak prelisujeme a všetko zamiešame. Dochutíme vegetou a korením a pridáme bylinky – kôpor a veľa pažítky.

Recept 17

 

 

Potrebujeme:

150 g bieleho jogurtu

2 lyžičky citrónovej šťavy

Zväzok čerstvého kôpru (alebo iných byliniek)

1-2 strúčiky cesnaku

Príprava:

Jogurt zmiešame s najemno nasekaným kôprom, prelisovaným cesnakom a citrónovou šťavou. Premiešame, aby sa všetky ingrediencie prepojili a môžeme okamžite podávať.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes