Leto, vôňa dymu, šťavnaté kúsky mäsa a priateľská atmosféra – grilovačka patrí medzi najobľúbenejšie chvíle oddychu. No žiadne mäso nie je úplne dokonalé bez tej správnej omáčky!
Práve ona dodá jedlu charakter, zvýrazní chute a urobí z obyčajného kúsku mäsa nezabudnuteľný gurmánsky zážitok.
V tomto článku ti prinášame 17 najlepších omáčok k mäsu, ktoré sa hodia nielen k letnému grilovaniu, ale aj k pečenému, dusenému či vyprážanému mäsu počas celého roka.
Nájdeš tu klasiky, exotiku aj originálne kombinácie – stačí si len vybrať.
Recept 1
Potrebujeme:
3 strúčiky cesnaku
1 paradajka
2 lyžice olivového oleja
2 lyžice vody
1 lyžica vínneho octu
kôpor, bazalka, petržlen
Príprava:
Jemne nasekané zelené bylinky rozdrvíme, nakrájame paradajky na malé kocky, cesnak pretlačíme. Skombinujeme všetky prísady a dobre premiešame.
Recept 2
Potrebujeme:
2-3 strúčiky cesnaku
2 lyžice Dijonskej horčice
2 lyžice paradajkového pretlaku
1 lyžičku jablčný ocot
bylinky (kôpor, petržlen, koriander, cibuľa a pod.)
Príprava:
Nasekáme nadrobno bylinky a cesnak. Zmiešame horčicu, paradajkový pretlak a ocot, primiešame ich s bylinkami.
Recept 3
Potrebujeme:
100 g egrešov
3-4 strúčiky cesnaku
1 lyžica olivového oleja
štipka mletého zázvoru
Príprava:
Táto omáčka je dobrá k veľmi tučnému mäsu. Egreše a cesnak rozmixujeme s mixérom. Potom k nim pridáme olivový olej a zázvor. Premiešame a ochutnáme.
Recept 4
Potrebujeme:
500 g domáceho kečupu
150 ml vody
100 ml jablčného octu
100 g trstinového cukru
2 lyžice horčice
1 lyžica cibuľový prášok
1 1 lyžica cesnakový prášok
0,5 lyžičky čierneho korenia
štipka kajenskeho korenia
Príprava:
Všetky ingrediencie zmiešame v hrnci a následne preložíme na pomalý plameň. Za stáleho miešania varte 20 minút. Omáčka sa stane tekutým, do určitej miery sladká a ostrá. Predtým, než sa dátum uvedie do chladu. Môžete variť v predvečer grilovačky, alebo výletu do prírody.
Recept 5
Potrebujeme:
1 vajce
1 lyžica Dijonskej horčica
100 ml olivového oleja
soľ a korenie podľa chuti
Príprava:
Z vajíčka potrebujeme len bielok, ktorý vyšľaháme alebo rozmixujeme spolu s horčicou. Potom, za stáleho miešania pridáme olivový olej. Ochutíme soľou a korením. Omáčka je ideálna ku kuraciemu mäsu.
Recept 6
Potrebujeme:
2 lyžice med
2 lyžice citrónová šťava
0,5 lyžice horčice
0,5 lyžičky červeného mletého korenia
Príprava:
Skombinujte všetky ingrediencie a nechajte prevariť. Pred podávaním nechajte dobre vychladnúť.
Recept 7
Potrebujeme:
500 g kečupu
100 g kr. cukru
3 strúčiky cesnaku
1 malá žiarovka
2 lyžice vody
2 lyžice olivového oleja
1 lyžice jablčný ocot
1 lyžice paradajkový pretlak
1 lyžička sójovej omáčky
1 hodina tekutého dymu
1 ch. L. horčičný prášok 0,5 ch. L. chili pepper
mleté čierne korenie podľa chuti
Príprava:
Nakrájame na misku, pridáme vodu a pomocou mixéra rozdrvíme pyré na konzistenciu. Na stredne teplo, teplý olivový olej, pridajte cibuľovú kašu zemiaky na to. Varíme, až kým zmes nie je mierne hnedá.
Pridajte ďalšie prísady (cesnak, ktorý prejde lisom) a za stáleho miešania udržujte na teplote ďalších 20 minút. Omáčka bude veľmi voňavá, dokonale vhodná pre rebeccu.
Recept 8
Potrebujeme:
300 g mrazených alebo čerstvých brusníc
100 g mrazených alebo čerstvých ríbezlí
3 položiek l. cukor
1 položka l. strúhaný zázvor
Príprava:
Bobule sú rozdrvené mixérom na homogénnu konzistenciu nafúknutia. V malej panvici na pomalom ohni varte bobule a cukor, kým sa táto nerozpustí a zmes sa nerozvarí. Potom pridajte zázvor a udržujte na ohni ďalšie 3 minúty.
Pred podávaním vychladnúť a môžete pridať nejaké čerstvé bobule brusníc alebo ríbezlí. Omáčka je vhodná na červené mäso.
Recept 9
Potrebujeme:
250 g chrenu
250 g červenej repy
200 ml vody
1 lyžica 9% octu
1 lyžička medu (alebo podľa chuti)
Príprava:
Očiste oba druhy zeleniny a nastrúhajte. Zmiešajte s ostatnými prísadami a dajte prevariť na plameň. Podávame vychaldneé. Vyčistite konské mäso a prejdite cez mlynček na mäso. Čerstvé repy na čistenie a rošt na veľký strúhadlo. Skombinujte tieto a ďalšie zložky a dôkladne premiešajte, môžete variť vopred a uskladniť v chladničke.
Recept 10
Potrebujeme:
500 g jogurtu bez prísad
1 čerstvá uhorka strednej veľkosti
3 strúčiky cesnaku
Štipka chilli
kôpor
čierne mleté korenie
octom balsamico
Príprava:
Ošúpte uhorku a nastrúhajte ju. Cesnak pretlačte, jemne nakrájajte kôpor. Všetky prísady sa zmiešajú s jogurtom a zmiešajú sa. Ochutíme korením a balsamicom podľa chuti. Omáčka je dobrá ku každému druhu mäsa.
Recept 11
Potrebujeme:
2 menšie cibule
1/2 rajčiny
2 lyžice olivového oleja
1 lyžička koriandra
1 lyžica citronovej šťavy
1 menšia pálivá paprička
kôpor
soľ
korenie
Príprava:
Cibuľu a pálivú papričku nakrájame na menšie kúsky a všetko vložíme do kuchynského robota. Pridáme ostatné suroviny okrem oleja a mixujeme dohladka. Nakoniec pridáme olivový olej a premiešame.
Recept 12
Potrebujeme:
2 lyžice kyslej smotany
2 lyžice majonézy
2 lyžice dijonskej horčice
1 lyžica medu
1 strúčik cesnaku
1 lyžička citrónovej šťavy
1 lyžica olivového oleja
Čierne mleté Korenie
Príprava:
Smotanu, majonézu a horčicu zmiešame. Pridáme pretlačný cesnak, korenie a citrónovú šťavu. Na záver primiešame med, ktorý sme rozšľahali vidličkou v olivovom oleji.
Recept 13
Potrebujeme:
2 lyžice kyslej smotany
2 lyžice majonézy
2 lyžice bieleho jogurtu
1/2 lyžičky kari korenia
2 strúčiky cesnaku
1 lyžička octu
Červenú mletú papriku
Čierne mleté korenie
Príprava:
Smotanu, majonézu a biely jogurt zmiešame v miske. Pridáme červenú papriku, čierne korenie, pretlačený cesnak, karí korenie a premiešame. Na záver pridáme ocot a znovu dôkladne vymiešame.
Recept 14
Potrebujeme:
2 vajcia
2 lyžice soli
4 strúčiky cesnaku
2 lyžice olivového oleja
1 lyžica citrónovej šťavy
1 lyžica jogurtu
Čierne mleté korenie
Červená paprika
Soľ
Príprava:
Všetky suroviny vymixujeme v miske mixérom – okrem citrónovej šťavy a oleja – ten tenkým prúdom pridávame do ušľahanej hmoty na záver. Ochutíme citrónovou šťavou. Omáčku skladujeme v chladničke.
Recept 15
Potrebujeme:
2 lyžice majonézy
2 lyžice bieleho jogurtu
1 lyžica kyslej smotany
2 strúčiky cesnaku
1 zväzok kôpru
Červená mletá paprika
Čierne mleté Korenie
Soľ
Príprava:
Majonézu, jogurt a smotanu zmiešame v miske. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Kôpor nasekáme na drobno, rovnako tak i cesnak (môžeme pridať aj pretlačený – podľa chuti). Namiesto kôpru môžeme iné bylinky podľa chuti.
Recept 16
Potrebujeme:
15 – 20 dkg Nivy
Kyslú smotanu
2 – 3 strúčiky cesnaku
Domáca vegeta
Bylinky (trošku kôpru a veľa pažítky)
Čierne korenie
Príprava:
Nivu nastrúhame, cesnak prelisujeme a všetko zamiešame. Dochutíme vegetou a korením a pridáme bylinky – kôpor a veľa pažítky.
Recept 17
Potrebujeme:
150 g bieleho jogurtu
2 lyžičky citrónovej šťavy
Zväzok čerstvého kôpru (alebo iných byliniek)
1-2 strúčiky cesnaku
Príprava:
Jogurt zmiešame s najemno nasekaným kôprom, prelisovaným cesnakom a citrónovou šťavou. Premiešame, aby sa všetky ingrediencie prepojili a môžeme okamžite podávať.