Našla som RECEPT na dokonalú čokoládovú polevu: Lesklá ako zrkadlo a zaručene nepraskne – stačí ju len naliať na koláč!

Najlepší recept na čokoládovú polevu v cukrárskej kvalite.

Čokoládová poleva je záverečný dotyk, ktorý môže pozdvihnúť každý zákusok na dezert hodný cukrárskeho umenia.

 

 

Ideálna poleva by mala byť lesklá, hladká, nelámať sa pri krájaní a mať vyváženú, luxusne čokoládovú chuť.

Nasledujúce recepty vám ukážu, ako si takúto polevu pripraviť doma – či už chcete použiť smotanu, maslo, glukózový sirup alebo len klasickú čokoládu.

1. Klasická ganache poleva (smotanová, lesklá a hladká)

Vhodná na: torty, rezy, odpaľované cesto

Výsledok: jemná, lesklá, elastická poleva

Ingrediencie:

200 g kvalitnej horkej čokolády (min. 60 % kakaa)

 

 

150 ml smotany na šľahanie (33–36 %)

1 PL masla

Postup:

Smotanu zahrejte na miernom ohni, až kým sa začnú objavovať bublinky (nevariť).

Stiahnite z ohňa a pridajte nasekanú čokoládu.

Nechajte minútu postáť, potom miešajte do hladka.

Pridajte maslo a premiešajte, kým sa úplne nerozpustí.

Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu a polejte zákusok.

Tip: Na extra lesk môžete pridať 1 ČL medu alebo glukózového sirupu.

2. Čokoládová poleva bez smotany (s vodou a maslom)

 

 

Vhodná na: bábovky, muffiny, jednoduché koláče

Výsledok: pružná, neláme sa, lacnejšia alternatíva

Ingrediencie:

100 g horkej čokolády

3 PL vody

1 PL kakaa

1 PL cukru (voliteľne)

30 g masla

Postup:

Vodu, kakao a cukor dajte do hrnca, priveďte k varu a miešajte do hladka.

 

 

Pridajte nalámanú čokoládu a miešajte, kým sa nerozpustí.

Odstavte z ohňa, pridajte maslo a premiešajte.

Používajte ešte vlažnú polevu – ľahko sa rozotiera a rýchlo tuhne.

3. Profesionálna zrkadlová poleva („mirror glaze“)

Vhodná na: moderné dezerty, torty s hladkým povrchom

Výsledok: extrémny lesk, hladký efekt zrkadla

Ingrediencie:

100 g cukru

50 ml vody

100 ml smotany na šľahanie

35 g glukózového sirupu alebo medu

100 g horkej čokolády

5 g želatíny (prášková) + 30 ml vody

Postup:

Želatínu nechajte napučať vo vode aspoň 10 minút.

 

 

Smotanu, cukor, vodu a glukózu priveďte do varu.

Stiahnite z ohňa, pridajte čokoládu a nechajte rozpustiť.

Pridajte želatínu a rozmiešajte dohladka.

Polevu preceďte cez sitko a nechajte vychladnúť na cca 32–34 °C pred polievaním.

4. Rýchla lesklá poleva z kakaa (bez čokolády)

 

 

Vhodná na: koláče, bábovky, jednoduché zákusky

Výsledok: lesklá, tmavá, výrazne kakaová chuť

Ingrediencie:

4 PL kakaa

4 PL cukru

4 PL mlieka

50 g masla

Postup:

Všetky ingrediencie dajte do malého hrnca.

Za stáleho miešania priveďte do varu a varte 1–2 minúty.

Polevu nechajte mierne vychladnúť a ihneď použite.

Čo ovplyvňuje lesk a kvalitu polevy?

 

 

Teplota: Ideálna teplota na polievanie je 30–35 °C. Teplejšia poleva stečie, studená bude matná.

Kvalita čokolády: Používajte čokoládu s vyšším obsahom kakaového masla.

Maslo a smotana: Dodávajú lesk a pružnosť.

Glukózový sirup/med: Zabraňuje kryštalizácii cukru a zaručuje hladký povrch.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes