Čokoládová poleva je záverečný dotyk, ktorý môže pozdvihnúť každý zákusok na dezert hodný cukrárskeho umenia.
Ideálna poleva by mala byť lesklá, hladká, nelámať sa pri krájaní a mať vyváženú, luxusne čokoládovú chuť.
Nasledujúce recepty vám ukážu, ako si takúto polevu pripraviť doma – či už chcete použiť smotanu, maslo, glukózový sirup alebo len klasickú čokoládu.
1. Klasická ganache poleva (smotanová, lesklá a hladká)
Vhodná na: torty, rezy, odpaľované cesto
Výsledok: jemná, lesklá, elastická poleva
Ingrediencie:
200 g kvalitnej horkej čokolády (min. 60 % kakaa)
150 ml smotany na šľahanie (33–36 %)
1 PL masla
Postup:
Smotanu zahrejte na miernom ohni, až kým sa začnú objavovať bublinky (nevariť).
Stiahnite z ohňa a pridajte nasekanú čokoládu.
Nechajte minútu postáť, potom miešajte do hladka.
Pridajte maslo a premiešajte, kým sa úplne nerozpustí.
Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu a polejte zákusok.
Tip: Na extra lesk môžete pridať 1 ČL medu alebo glukózového sirupu.
2. Čokoládová poleva bez smotany (s vodou a maslom)
Vhodná na: bábovky, muffiny, jednoduché koláče
Výsledok: pružná, neláme sa, lacnejšia alternatíva
Ingrediencie:
100 g horkej čokolády
3 PL vody
1 PL kakaa
1 PL cukru (voliteľne)
30 g masla
Postup:
Vodu, kakao a cukor dajte do hrnca, priveďte k varu a miešajte do hladka.
Pridajte nalámanú čokoládu a miešajte, kým sa nerozpustí.
Odstavte z ohňa, pridajte maslo a premiešajte.
Používajte ešte vlažnú polevu – ľahko sa rozotiera a rýchlo tuhne.
3. Profesionálna zrkadlová poleva („mirror glaze“)
Vhodná na: moderné dezerty, torty s hladkým povrchom
Výsledok: extrémny lesk, hladký efekt zrkadla
Ingrediencie:
100 g cukru
50 ml vody
100 ml smotany na šľahanie
35 g glukózového sirupu alebo medu
100 g horkej čokolády
5 g želatíny (prášková) + 30 ml vody
Postup:
Želatínu nechajte napučať vo vode aspoň 10 minút.
Smotanu, cukor, vodu a glukózu priveďte do varu.
Stiahnite z ohňa, pridajte čokoládu a nechajte rozpustiť.
Pridajte želatínu a rozmiešajte dohladka.
Polevu preceďte cez sitko a nechajte vychladnúť na cca 32–34 °C pred polievaním.
4. Rýchla lesklá poleva z kakaa (bez čokolády)
Vhodná na: koláče, bábovky, jednoduché zákusky
Výsledok: lesklá, tmavá, výrazne kakaová chuť
Ingrediencie:
4 PL kakaa
4 PL cukru
4 PL mlieka
50 g masla
Postup:
Všetky ingrediencie dajte do malého hrnca.
Za stáleho miešania priveďte do varu a varte 1–2 minúty.
Polevu nechajte mierne vychladnúť a ihneď použite.
Čo ovplyvňuje lesk a kvalitu polevy?
Teplota: Ideálna teplota na polievanie je 30–35 °C. Teplejšia poleva stečie, studená bude matná.
Kvalita čokolády: Používajte čokoládu s vyšším obsahom kakaového masla.
Maslo a smotana: Dodávajú lesk a pružnosť.
Glukózový sirup/med: Zabraňuje kryštalizácii cukru a zaručuje hladký povrch.