Francúzske palacinky, známe ako crêpes, sú tenké, jemné a neuveriteľne všestranné.
Môžete ich podávať na sladko aj na slano, podľa toho, na čo máte práve chuť. Ak hľadáte recept, ktorý zvládnete za pár minút, ste na správnom mieste.
Pripravili sme pre vás jednoduchý návod, vďaka ktorému si túto francúzsku klasiku vychutnáte už o 10 minút – bez špeciálnych surovín či zložitých postupov.
Stačí len miska, panvica a chuť na niečo dobré.
Potrebujeme: (na cca 8–10 kusov):
250 ml mlieka
2 vajcia
125 g hladkej múky
1 PL rozpusteného masla (plus trochu na panvicu)
Štipka soli
(Voliteľné: 1 PL cukru a pár kvapiek vanilkového extraktu – ak chcete sladkú verziu)
Postup:
V mise vyšľahajte vajcia s mliekom.
Pridajte preosiatu múku a štipku soli (ak robíte sladkú verziu, pridajte aj cukor a vanilku).
Dobre premiešajte, kým nezískate hladké, riedke cesto bez hrudiek.
Tip: Môžete použiť metličku alebo mixér.
Nakoniec vmiešajte rozpustené maslo.
Rozohrejte nelepivú panvicu, jemne ju potrite maslom a nalejte tenkú vrstvu cesta.
Opekajte z oboch strán cca 1 minútu na každej strane, kým nie sú palacinky zlatisté.
Pokračujte, kým nespotrebujete celé cesto.
Nápady na plnky do palaciniek
Klasika, ktorá nikdy nesklame:
Džem alebo lekvár – marhuľový, malinový, čučoriedkový
Nutella alebo iná oriešková nátierka
Cukor a citrónová šťava – tradičný jednoduchý francúzsky spôsob
Tvaroh s cukrom a vanilkou, prípadne s hrozienkami
Pre milovníkov čokolády:
Čokoládová ganache (čokoláda + smotana) s banánom
Rozpustená biela čokoláda s malinami
Čokoládovo-kokosový krém s mandľami
Ovocné kombinácie:
Banán + škorica + med
Jablká dusené s maslom a škoricou
Čerstvé jahody + mascarpone + máta
Hruška + karamel + vlašské orechy
Lahodné špecialitky:
Mascarpone + med + orechy
Ricotta + med + figy
Lotosová pomazánka alebo karamelové sušienky s mascarpone
Pistáciový krém + čerstvé ovocie
Zdravšie varianty:
Grécky jogurt + ovocie + chia semienka
Arašídy alebo mandľové maslo + banán
Kokosový jogurt + granátové jablko + agáve sirup