Všetko, čo potrebujete, je mlieko! Najchutnejšia domáca zmrzlina za 10 minút!

Expresná domáca zmrzlina z 3 surovín: Skvelý recept ktorý vás vráti do detstva!

Ak si chcete pripraviť jednoduchú a veľmi chutnú domácu zmrzlinu, vyskúšajte tento expresný recept na zmrzlinu z mlieka.

Potrebujete len 3 suroviny!

 

 

Potrebujeme:

900 ml mlieka

6 vajec

250 g cukru

voliteľné: vanilková esencia

Postup:

Vajíčka si rozbijeme a oddelíme žĺtky od bielkov.

Žĺtky si vyšľaháme v samostatnej miske s 1 lyžicou cukru, trochou mlieka a môžeme pridať aj vanilkovú esenciu.

Zvyšné mlieko dáme na sporák, zohrejeme a za stáleho miešania pridáme žĺtkovú hmotu. 

 

 

Pár minút za stáleho miešania povaríme a potom prelejeme do čistej misy.

Bielky si vymiešame so zvyšným cukrom do peny a potom šľaháme nad parou. 

Odstavíme a došľaháme na hustý sneh.

Po častiach zapracujeme sneh do žĺtkovej masy a nakoniec spolu vyšľaháme. 

 

 

Vzniknutú hmotu nalejeme do dózy a necháme zamraziť.

Počas mrazenia môžeme priebežne premiešať, aby sa nevytvorili ľadové kúsky.

Druhý recept na zmrzlinu z mlieka

Potrebujeme:

 

 

500 ml plnotučného mlieka

250 ml smotany na šľahanie

150 g cukru (alebo podľa chuti)

2 vaječné žĺtky

1 lyžička vanilkového extraktu (voliteľné)

štipka soli

Postup:

V hrnci zmiešajte mlieko a smotanu. Za stáleho miešania zohrievajte na strednom ohni, kým sa nezačne tvoriť para, ale nevarte.

V miske vyšľahajte vaječné žĺtky s cukrom do svetlej a krémovej zmesi.

 

 

Pomaly vlejte horúcu mliečnu zmes do vaječných žĺtkov za stáleho šľahania, aby sa vajíčka nezrazili.

Zmes prelejte späť do hrnca a za stáleho miešania ju zohrievajte na miernom ohni, kým nezhustne natoľko, že pokryje zadnú stranu lyžice (asi 5-10 minút). Dávajte pozor, aby zmes nevrela.

Preceďte zmes cez jemné sitko do misy, aby ste odstránili prípadné zrazené kúsky. Pridajte vanilkový extrakt a štipku soli a premiešajte.

Misu prikryte potravinovou fóliou tak, aby sa dotýkala povrchu zmesi, a nechajte ju úplne vychladnúť v chladničke (najlepšie niekoľko hodín alebo cez noc).

 

 

Vychladenú zmes nalejte do zmrzlinovača a zmrzlinu pripravte podľa pokynov výrobcu.

Hotovú zmrzlinu preložte do mrazuvzdornej nádoby a nechajte ju v mrazničke aspoň 2-3 hodiny, aby úplne stuhla.

Tipy:

Pre bohatšiu chuť použite plnotučné mlieko a smotanu s vysokým obsahom tuku.

Množstvo cukru si upravte podľa vlastnej chuti.

 

 

Ak nemáte zmrzlinovač, môžete zmes naliať do mrazuvzdornej nádoby a vložiť ju do mrazničky. Každých 30 minút ju premiešajte vidličkou, aby sa vytvorila hladká textúra. Tento postup opakujte 3-4 krát.

Do zmrzliny môžete pridať rôzne príchute, ako napríklad čokoládu, ovocie, orechy alebo karamel.

Domáca zmrzlina je najlepšia čerstvá, ale v mrazničke vydrží 1-2 týždne.

Dobrú chuť!

Prajeme dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes