Ak si chcete pripraviť jednoduchú a veľmi chutnú domácu zmrzlinu, vyskúšajte tento expresný recept na zmrzlinu z mlieka.
Potrebujete len 3 suroviny!
Potrebujeme:
900 ml mlieka
6 vajec
250 g cukru
voliteľné: vanilková esencia
Postup:
Vajíčka si rozbijeme a oddelíme žĺtky od bielkov.
Žĺtky si vyšľaháme v samostatnej miske s 1 lyžicou cukru, trochou mlieka a môžeme pridať aj vanilkovú esenciu.
Zvyšné mlieko dáme na sporák, zohrejeme a za stáleho miešania pridáme žĺtkovú hmotu.
Pár minút za stáleho miešania povaríme a potom prelejeme do čistej misy.
Bielky si vymiešame so zvyšným cukrom do peny a potom šľaháme nad parou.
Odstavíme a došľaháme na hustý sneh.
Po častiach zapracujeme sneh do žĺtkovej masy a nakoniec spolu vyšľaháme.
Vzniknutú hmotu nalejeme do dózy a necháme zamraziť.
Počas mrazenia môžeme priebežne premiešať, aby sa nevytvorili ľadové kúsky.
Druhý recept na zmrzlinu z mlieka
Potrebujeme:
500 ml plnotučného mlieka
250 ml smotany na šľahanie
150 g cukru (alebo podľa chuti)
2 vaječné žĺtky
1 lyžička vanilkového extraktu (voliteľné)
štipka soli
Postup:
V hrnci zmiešajte mlieko a smotanu. Za stáleho miešania zohrievajte na strednom ohni, kým sa nezačne tvoriť para, ale nevarte.
V miske vyšľahajte vaječné žĺtky s cukrom do svetlej a krémovej zmesi.
Pomaly vlejte horúcu mliečnu zmes do vaječných žĺtkov za stáleho šľahania, aby sa vajíčka nezrazili.
Zmes prelejte späť do hrnca a za stáleho miešania ju zohrievajte na miernom ohni, kým nezhustne natoľko, že pokryje zadnú stranu lyžice (asi 5-10 minút). Dávajte pozor, aby zmes nevrela.
Preceďte zmes cez jemné sitko do misy, aby ste odstránili prípadné zrazené kúsky. Pridajte vanilkový extrakt a štipku soli a premiešajte.
Misu prikryte potravinovou fóliou tak, aby sa dotýkala povrchu zmesi, a nechajte ju úplne vychladnúť v chladničke (najlepšie niekoľko hodín alebo cez noc).
Vychladenú zmes nalejte do zmrzlinovača a zmrzlinu pripravte podľa pokynov výrobcu.
Hotovú zmrzlinu preložte do mrazuvzdornej nádoby a nechajte ju v mrazničke aspoň 2-3 hodiny, aby úplne stuhla.
Tipy:
Pre bohatšiu chuť použite plnotučné mlieko a smotanu s vysokým obsahom tuku.
Množstvo cukru si upravte podľa vlastnej chuti.
Ak nemáte zmrzlinovač, môžete zmes naliať do mrazuvzdornej nádoby a vložiť ju do mrazničky. Každých 30 minút ju premiešajte vidličkou, aby sa vytvorila hladká textúra. Tento postup opakujte 3-4 krát.
Do zmrzliny môžete pridať rôzne príchute, ako napríklad čokoládu, ovocie, orechy alebo karamel.
Domáca zmrzlina je najlepšia čerstvá, ale v mrazničke vydrží 1-2 týždne.
Dobrú chuť!
Prajeme dobrú chuť!