Vajcia sú základnou potravinou v mnohých kuchyniach a ich príprava sa zdá byť jednoduchá.
No existuje rozdiel medzi obyčajnými vajcami a tými, ktoré sa podávajú v luxusných 5-hviezdičkových hoteloch.
Zatiaľ čo bežné domácnosti ich často varia priamo vo vode, šéfkuchári v špičkových hoteloch podľa kanálu TOP DIY používajú techniky, ktoré zaručujú jemnú textúru a dokonalú chuť.
V tomto článku odhalíme tajomstvo prípravy vajec, ktoré vás prenesie do sveta gurmánskeho zážitku.
Jedzte viac vajec
Vajcia sú nutričnou superpotravinou, obsahujúcou širokú škálu vitamínov a minerálov.
Sú výborným zdrojom kvalitných bielkovín, ktoré obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, nevyhnutné pre stavbu a opravu tkanív v tele.
Okrem toho vajcia obsahujú vitamíny ako A, D, E, B12, riboflavín a kyselinu listovú, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu v rôznych telesných funkciách, vrátane podpory imunitného systému, zdravia očí a nervového systému.
Taktiež poskytujú dôležité minerály ako železo, zinok a selén.
Železo je nevyhnutné pre tvorbu červených krviniek a prenos kyslíka, zinok podporuje imunitné funkcie a rast buniek a selén pôsobí ako antioxidant, chrániaci telo pred poškodením voľnými radikálmi.
Okrem toho vajcia obsahujú aj cholín, dôležitý pre vývoj mozgu a funkciu nervového systému, a luteín a zeaxantín, antioxidanty, ktoré podporujú zdravie očí.
Ako variť vajcia pre dokonalý výsledok a ľahké odstránenie škrupiny?
Začneme tým, že vajcia očistíme. Je to dôležité preto, aby sme z povrchu odstránili zvyšky trusu, peria a najrôznejších baktérii – zvlášť E-coli, ktorá dokáže z povrchu vajec preniknúť až do tráviaceho traktu. Najjednoduchší spôsob je dať vajcia do vody s lyžičkou soli a sódy bikarbóny.
Necháme takto asi 5 minút odstáť a potom jemne očistíme papierovým obrúskom. Sóda a soľ majú pri čistení vajec nielen čistiaci ale aj dezinfekčný účinok. Vajcia je dobré vybrať z chladničky tak 10 minút pred varením.
Škrupiny sa sama oddelí
Tiež myslite na to, že vajcia nie je dobré dať z chladničky priamo do horúcej vody a variť.
Takýto postup spôsobí náhly pokles teploty varu a v jeho dôsledku sa bielok prilepí na povrch škrupiny. To sa odrazí pri probléme so šúpaním vajec.
Tento trik so soľou a sódou pred varením vajec tak nepomôže vajcia len očistiť, ale vďaka nemu po uvarení vajcia aj ľahko ošúpete.
Ako variť vajcia?
Nachystajte si nádobu so širším dnom a nalejte doň asi 1 liter vody. Do vody pridajte lyžičku soli a miešaním rozpustite – soľ zvýši teplotu varu.
Teraz do hrnca vložte naparovač na prípravu knedlí a uložte naň vajcia.
Do stredu dáme menšiu misku a do nej najeleme trochu octu a pridáme soľ. Táto zmes sa bude počas zahrievania postupne uvoľňovať a spôsobí mäknutie škrupiny vajec.
Dáme variť. keď voda zovrie, znížime teplotu na stredný stupeň a pokračujeme vo varení 12 minút.
Ak chcete vajcia uvarené namäkko, po dosiahnutí bodu varu varte 6 minút.
Teraz vajíčka vložíme do vody a keď vychladnú, úplne jednoducho ich ošúpeme.
Video návod: