Zemiaky, smotana a maslo. Delikatesa, ktorá sa doslova rozpadá na jazyku.
Hoci ide o prílohu, u nás doma je veľmi obľúbená aj ako hlavné jedlo.
Tieto zemiaky pripravujeme najmä vtedy, keď nemám príliš veľa času na zložité pokrmy, ale chcem pripraviť niečo skutočne dobré.
Vyskúšajte túto kráľovskú prílohu aj vy.
Potrebujeme:
5 lyžíc masla
2 strúčiky cesnaku
1 kg zemiakov
400 ml sladkej smotany na varenie (10%)
Soľ
Mleté čierne korenie
Štipku muškátového orieška
Voliteľné:
bylinky podľa chuti
koreniny podľa chuti
nadrobno nakrájaná slaninka
šunka
kuracie mäso
Postup:
Zemiaky očistíme a umyjeme.
Nakrájame na tenké plátky (cca 3 mm).
Zapekaciu misu vymastíme maslom a na dno uložíme cesnak nasekaný nadrobno.
Zemiaky v miske zmiešame so smotanou.
Následne ochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom.
Na vrch rozložíme plátky zvyšného masla.
Prikryjeme fóliou a vložíme do vyhriatej rúry na 30-40 minút.
Pečieme pri teplote 180 stupňov.
Pred podávaním posypeme čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou.
Zemiaky sú vynikajúce ako príloha, ale pokojne zasýtia aj ako hlavný chod.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)