Už ste niekedy skúšali zmrznuté cesto? Ak nie, tak teraz je rozhodne ten pravý čas.
Tieto rožky sú neskutočne jemné, nadýchané a s cestom môžete pracovať hneď a bez čakania.
Recept sme našli na kanáli Peri’nin sihirli Mutfaği.
Potrebujeme:
2 poháre vody 400 ml
7 g sušeného droždia (dve tretiny balenia)
3 polievkové lyžice kr. cukru
1 čajová lyžička soli
5 a pol 6 šálok hladkej múky 550 600 g
70 g masla
Na potieranie cesta:
150 g masla (3 lyžice)
Náplň:
čokoládová nátierka
Na potieranie:
žĺtok
Postup:
Do misky nalejeme teplú vodu a pridáme droždie a cukor. Rozmiešame.
Pridáme múku a dobre premiešame, vmiešame aj zmäknuté maslo a vypracujeme jednotné hladké cesto.
Preložíme na pracovnú dosku a posypané múkou rozvaľkáme na dlhý plát (dĺžka 80 cm).
Cesto po celej ploche potrieme maslom.
Plát cesta teraz začneme od kraja prekladať (vždy 8-10 cm kúsok cesta preložíme cez zvyšok a takto pokračujeme až do konca).
Zabalíme do fólie a dložíme do mrazničky na 40 minút.
Po uplynutí tohoto času zmrznuté cesto pomúčime a opäť čo najviac rozvaľkáme. Preložíme na 4 časti. Opäť zabalíme a opäť odložíme do mrazničky, tentokrát na 10 minút.
Rozvaľkáme – tentokrát poslednýkrát na tvar obdĺžnika. Odrežeme okraje a cesto nakrájame na trojuholníčky.
Na širšiu časť navrstvíme čokoládovú nátierku a zrolujeme.
Prikryjeme fóliou a necháme odpočívať 1 hodinu pri 40 stupňoch vo vypnutej rúre, alebo na inom teplom mieste.
Potom zložíme fóliu a povrch rožkov potrieme žĺtkom.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov dozlatista.