JAHODOVÉ VLNY: Jednoduchý a rýchly recept na najlepší jahodový koláč!

Ak hľadáte dezert, ktorý je nielen krásny na pohľad, ale aj neodolateľný na chuť, práve ste ho našli.

 

 

Tento jahodový zákusok spája jemný piškótový základ, krémovú vanilkovú náplň a svieže jahody preliate lesklým ovocným „zrkadlom“.

Každý kúsok je ako malý závan leta – plný ovocia, ľahkosti a sladkého pohladenia. Hodí sa na rodinné oslavy, víkendové pohostenie alebo len tak, keď máte chuť na niečo výnimočné. A čo je najlepšie?

Príprava je jednoduchá, no výsledok pôsobí, akoby ste ho kúpili v cukrárni.

Potrebujeme:

Na cesto:

500 g jahôd (250 g odložte bokom na vrch)

2 stredne veľké vajcia

90 g cukru (1/2 šálky)

100 g roztopeného masla (1/2 šálky)

140 g hladkej múky (1 šálka)

1 ČL prášku do pečiva

Marhuľový alebo jahodový džem na potretie

Maslo a múka na vymastenie a vysypanie pekáča

Na krém:

 

 

350 ml mlieka (1 a 2/5 šálky)

250 ml šľahačky (1 šálka)

2 balenia Paradiescreme Vanilka (od Dr. Oetker – každé balenie na 300 ml tekutiny)

Na jahodové zrkadlo:

3 plátky želatíny (cca 5 g)

250 g jahôd (približne 1 a 1/2 šálky)

Šťava z 1/2 citróna

2 PL cukru (alebo podľa chuti)

Postup:

Príprava cesta:

 

 

Rúru predhrejte na 170 °C (horný + spodný ohrev).

Vajcia vyšľahajte s cukrom do peny. Pridajte roztopené maslo a premiešajte.

Prisypte múku zmiešanú s práškom do pečiva a opatrne vmiešajte.

Cesto nalejte do vymasteného a múkou vysypaného pekáča (18 × 28 cm).

Pečte 15 – 20 minút, kým koláč nie je zlatistý.

Po upečení nechajte vychladnúť, potrite vrch džemom a uložte rozkrojené jahody.

Krém:

 

 

Vyšľahajte mlieko so šľahačkou a práškom Paradiescreme Vanilka podľa návodu.

Krém rovnomerne natrite na jahodovú vrstvu.

Koláč dajte chladiť aspoň na 1 hodinu.

Jahodová želatína:

Želatínu nechajte napučať v studenej vode (cca 5 minút).

 

 

Medzitým rozmixujte 250 g jahôd s citrónovou šťavou a cukrom.

Zmes krátko zohrejte (nevariť!) a vmiešajte vyžmýkanú želatínu, kým sa úplne nerozpustí.

Nechajte jemne vychladnúť a opatrne nalejte na vrch koláča.

Opäť vložte do chladničky a nechajte tuhnúť minimálne 1 hodinu.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes