Úžasný jahodový koláč, ktorý sa topí v ústach – jednoduchý a veľmi chutný: TU je recept!

Ak hľadáte dezert, ktorý je nielen krásny na pohľad, ale aj neodolateľný na chuť, práve ste ho našli.

 

 

Tento jahodový zákusok spája jemný piškótový základ, krémovú vanilkovú náplň a svieže jahody preliate lesklým ovocným „zrkadlom“.

Každý kúsok je ako malý závan leta – plný ovocia, ľahkosti a sladkého pohladenia. Hodí sa na rodinné oslavy, víkendové pohostenie alebo len tak, keď máte chuť na niečo výnimočné. A čo je najlepšie?

Príprava je jednoduchá, no výsledok pôsobí, akoby ste ho kúpili v cukrárni.

Potrebujeme:

Na cesto:

500 g jahôd (250 g odložte bokom na vrch)

2 stredne veľké vajcia

90 g cukru (1/2 šálky)

100 g roztopeného masla (1/2 šálky)

140 g hladkej múky (1 šálka)

1 ČL prášku do pečiva

Marhuľový alebo jahodový džem na potretie

Maslo a múka na vymastenie a vysypanie pekáča

Na krém:

 

 

350 ml mlieka (1 a 2/5 šálky)

250 ml šľahačky (1 šálka)

2 balenia Paradiescreme Vanilka (od Dr. Oetker – každé balenie na 300 ml tekutiny)

Na jahodové zrkadlo:

3 plátky želatíny (cca 5 g)

250 g jahôd (približne 1 a 1/2 šálky)

Šťava z 1/2 citróna

2 PL cukru (alebo podľa chuti)

Postup:

Príprava cesta:

 

 

Rúru predhrejte na 170 °C (horný + spodný ohrev).

Vajcia vyšľahajte s cukrom do peny. Pridajte roztopené maslo a premiešajte.

Prisypte múku zmiešanú s práškom do pečiva a opatrne vmiešajte.

Cesto nalejte do vymasteného a múkou vysypaného pekáča (18 × 28 cm).

Pečte 15 – 20 minút, kým koláč nie je zlatistý.

Po upečení nechajte vychladnúť, potrite vrch džemom a uložte rozkrojené jahody.

Krém:

 

 

Vyšľahajte mlieko so šľahačkou a práškom Paradiescreme Vanilka podľa návodu.

Krém rovnomerne natrite na jahodovú vrstvu.

Koláč dajte chladiť aspoň na 1 hodinu.

Jahodová želatína:

Želatínu nechajte napučať v studenej vode (cca 5 minút).

 

 

Medzitým rozmixujte 250 g jahôd s citrónovou šťavou a cukrom.

Zmes krátko zohrejte (nevariť!) a vmiešajte vyžmýkanú želatínu, kým sa úplne nerozpustí.

Nechajte jemne vychladnúť a opatrne nalejte na vrch koláča.

Opäť vložte do chladničky a nechajte tuhnúť minimálne 1 hodinu.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes