Veľká noc je čas radosti, rodinných stretnutí a tradičných pochúťok. Jedným z neodmysliteľných koláčov na sviatočnom stole je mrežovník.
Vyskúšajte náš recept na vláčny makový mrežovník, ktorý poteší nielen chuťové poháriky, ale aj oči svojím elegantným vzhľadom.
Maková plnka v kombinácii s jemným cestom je jednoducho neodolateľná a vôňa čerstvo upečeného koláča navodí tú pravú sviatočnú atmosféru.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
300 g múka hladká špaldová celozrná
100 g cukor práškový
1 ks vajíčko
6 PL mlieko polotučné
1 čl sóda bikarbóna
300 g mak mletý
100 g cukor práškový
2 ks jabká
3 PL šťava citrónová
200 ml mlieko polotučné
80 g maslo
Postup:
Do múky nastrúhame maslo a pridáme práškový cukor, mlieko, vajíčko a sódu bikarbónu.
Z týchto surovín vypracujeme jednotné cesto.
1/3 cesta si odložíme do chladu, ostatné cesto vyvaľkáme na doske a pomocou valčeka prenesieme na vymastený plech.
Pripravíme si plnku:
Mlieko a práškový cukor necháme zovrieť, pridáme mak premiešaný s citrónovou šťavou a chvíľku premiešame na ohni.
Zmes odstavíme a pridáme nastrúhané jablká.
Túto plnku si rovnomerne nanesieme na cesto.
Odložené cesto si vyvaľkáme a narežeme ho na pásiky a mriežkovito naukladáme na makovú plnku.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov 20-25 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)