Jedlo, ktoré dobre poznala už moja stará mama a aj jej predkovia z Liptova. Hoci dnes žijem inde, tento recept si si uchovávam ako rodinný klenot!
Potrebujeme (na 16 kusov):
500 g hladkej múky
250 ml mlieka
1 lyžicu bravčovej masti
1 lyžičku soli
Štipku cukru
20 g droždia
Náplň:
400 g zemiakov
100 g slaninky
2 ks cibule
400 g bryndze
Soľ a čierne korenie
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke. Potom zlejeme, necháme vychladnúť, ošúpeme a nastrúhame. Slaninku nakrájame nadrobno a opražíme. Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku a spolu so slaninkou opražíme dozlatista. Ak slaninka pustila príliš veľa tuku, môžeme ho scediť a dať bokom. Slaninku a cibuľku zmiešame so zemiakmi, bryndzou, osolíme, okoreníme a vypracujeme jednotnú hmotu.
Z vlažného mlieka, droždia a cukru si vytvoríme kvások. Potom pridáme múku, masť, soľ a vypracujeme jednotné cesto. Cesto vložíme do rúry vyhriatej na 50 stupňov a necháme 45 min. vykysnúť.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 16 kusov – menších guličiek. Tie v rukách vyformujeme do tvaru menšej placky. Na placku uložíme približne 1 lyžicu zemiakovej náplne a zabalíme tak,a by náplň bola v strede. Potom rozvaľkáme na tenšie placky.
Placky majú priemer asi 12 cm a hrubé asi pol centimetra.
Placky uložíme na vymastený plech (ja som používala masť) a masťou ešte aj potrieme vrch. Pečieme pri teplote 220 stupňov 15 minút. Potom obrátime a pečieme ešte 10-15 minút (alebo sledujeme, kedy je povrch zlatistý).
Necháme vychladnúť a môžeme podávať!
Prajeme vám dobrú chuť! :-)