Štrúdľa je obľúbený dezert, ktorý sa tradične pripravuje z ťahaného cesta.
Tento recept od pani Han Ky vám však ukáže, ako si pripraviť chutnú štrúdľu jednoduchšie, z tvarohového cesta, ktoré je vláčne a ľahko sa s ním pracuje.
Plnka z jabĺk, voňavá po škorici a klinčekoch, je klasickou voľbou, ktorá nikdy nesklame.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
Na cesto:
polohrubá múka 250 g
Hera (alebo iný tuk) 250 g
Tvaroh v kocke 250 g
Štipka soli
Na plnenie:
Jablčná zmes (jablká, cukor, škorica, hrozienka podľa chuti)
Ďalšie:
Vajcia na potretie štrúdľu
Postup:
Zmiešajte polohrubú múku, Heru, tvaroh a štipku soli. Spracujte cesto a nechajte ho v chladničke odležať 2 hodiny.
Pripravte jablčnú zmes podľa vášho obľúbeného receptu.
Cesto rozvaľkajte na pomúčenom doske, naplňte jablčnou zmesou, starostlivo zrolujte a uložte na plech s papierom na pečenie.
Štrúdľu potrite rozšľahaným vajcom a pečte v predhriatej rúre na 175 ° C asi 25-30 minút, kým nie je zlatistý a chrumkavý.
Jablková zmes na plnenie štrúdle
Potrebujeme:
1 kg jablká (napr. Granny Smith, Golden Delicious)
100 g cukru (podľa chuti)
1 lyžička škorice
1/2 lyžičky mletých klinčekov
1/4 lyžičky muškátového orieška
2 lyžice strúhanky
50 g masla
Voliteľné: hrozienky, orechy
Postup:
Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na tenké plátky.
V hrnci zmiešame jablká, cukor, škoricu, klinčeky a muškátový oriešok.
Varíme na miernom ohni, kým jablká nezmäknú a šťava sa neodparí.
Pridáme strúhanku a premiešame.
Nakoniec vmiešame maslo a necháme ho rozpustiť.
Plnku necháme vychladnúť a môžeme ňou plniť štrúdľu.
Navyše:
Pre extra chuť môžete do plnky pridať hrozienka alebo nasekané orechy.
Ak sú jablká veľmi šťavnaté, môžete pridať viac strúhanky, aby plnka nebola príliš riedka.
Plnku môžete dochutiť aj citrónovou šťavou alebo rumom.
Dobrú chuť!