Hľadáte skvelý tip na veľkonočné pohostenie?
Čo tak skúsiť obľúbený retro recept, ktorý nikdy nesklame?
Vaječná tlačenka, ktorej autorkou je Mirenn P. si vás určite získa.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Ja som takúto dobrotu robievala ešte za bývalého režimu.
Je jednoduchá na prírpavu, vyzerá krásne a ešte lepšie chutí.
Výroba vaječnej tlačenky sa v mnohých slovenských rodinách dedí z generácie na generáciu. V minulosti boli vajcia dostupné najmä na jar, takže Veľká noc bola ideálnym obdobím na ich využitie. Existuje mnoho rôznych receptov na vaječnú tlačenku, ktoré sa líšia v závislosti od regiónu a rodinných tradícií. Niektoré recepty obsahujú mäso, zeleninu alebo iné ingrediencie.
Vaječná tlačenka je chutný a symbolický pokrm, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou slovenských veľkonočných tradícií.
Potrebujeme:
6 vajec
1 Moravanka (zelenina v náleve)
376 g tatárska omáčka
30 gramov salámy
1 Masox
33g želatíny – na vaječnú tlačenku
Postup:
Začneme tým, že vajíčka uvaríme natvrdo.
Scedíme a necháme vychladnúť.
Potom ich ošúpeme.
Moravanku scedíme – nálev odložíme.
Nálev dolejeme do 300 ml vodu.
Potom tekutinu rozdelíme na dve polovice.
Do jednej polovice (150 ml ) dáme Masox a preložíme na plameň.
Necháme prevariť a potom zložíme z plameňa.
Aj druhú polovicu nálevu (150 ml) dáme na plameň a necháme prevariť.
Zložíme z plameňa a pridáme 33 g želatíny.
Vajíčka si pretlačíme cez pretláčadlo, alebo nakrájame nadrobno.
Salámu tiež nakrájame nadrobno.
Scedenú Moravanku tiež nakrájame najemno, ale neodporúča sa pridávať cibuľu a feferóny.
Potom k nakrájaným kúskom (vajíčka, saláma a Moravanka) pridáme nálev s Masoxom.
Nakoniec pridáme želatínovú zmes a tatársku.
Všetko spolu dôkladne premiešame a dáme do formy.
Necháme chladiť do druhého dňa.
Prajeme vám dobrú chuť! :)