Recept na najlepší obed našich babičiek: Zemiakové halušky s tvarohom a opraženou slaninkou!

Vynikajúce zemiakové halušky doplnené tvarohom a chrumkavou slaninkou!

Zemiakové halušky s tvarohom a opraženou slaninkou sú klasickým slovenským jedlom, ktoré si získalo srdcia mnohých gurmánov.

 

 

Ich jemná chuť a jednoduchá príprava z nich robia obľúbený pokrm na každú príležitosť.

V tomto článku vám prezradíme osvedčený recept na zemiakové halušky s tvarohom a opraženou slaninkou, s ktorým si vykúzlite dokonalý obed či večeru aj vy v pohodlí domova.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

750 g zemiakov,

250 g polohrubej múky

soľ

asi 400-500 g hrudkovitého tvarohu

200 g údenej slaniny

pažítka

Postup

Najskôr si pripravíme zemiaky a každý kus ošúpeme a umyjeme.

 

 

Zemiaky postrúhame a osolíme.

Teraz zemiakovú hmotu dobre premiešame s múkou.

Do väčšieho hrnca si dáme variť vodu a osolíme ju.

 

 

Do vriacej osolenej vody hádžeme halušky cez špeciálny cedník ( alebo cez strúhadlo s veľkými otvormi ).

Opatrne raz premiešame.

Keď halušky vyplávu na povrch, scedíme ich.

Pripravíme si prísady na podávanie:

Slaninu narežeme na kocky a opražíme s lyžicou oleja.

 

 

Do halušiek vmiešame rozdrobený tvaroh, pridáme slaninu a premiešame.

Ak máme pažitku, môžeme posypať sekanou pažitkou.

Ako vylepšiť zemiakové halušky?

Výber zemiakov

Zemiaky typu C: Najvhodnejšie sú zemiaky typu C, ktoré majú vyšší obsah škrobu a sú múčnaté. Vďaka nim budú halušky nadýchanejšie a jemnejšie.

Staršie zemiaky: Staršie zemiaky sú suchšie a obsahujú menej vody, čo znižuje potrebu pridávať veľa múky.

Správny pomer zemiakov a múky

 

 

Pomer: Ideálny pomer je približne 2:1, teda 2 diely zemiakov a 1 diel múky.

Múka: Používajte polohrubú múku, ktorá má lepšiu štruktúru pre halušky.

Pridávanie múky: Múku pridávajte postupne, aby ste cesto neprehustili. Cesto by malo byť mäkké, ale nemalo by sa lepiť na ruky.

Pridanie vajca

 

 

Vajce: Vajce pridajte do cesta, aby boli halušky vláčnejšie a mali lepšiu konzistenciu.

Množstvo: Na 1 kg zemiakov stačí 1 vajce.

Dochutenie cesta

Soľ: Cesto dobre osoľte, aby halušky neboli mdlé.

Korenie: Pre pikantnejšiu chuť môžete pridať mleté čierne korenie alebo muškátový oriešok.

Bylinky: Čerstvé bylinky, ako je petržlenová vňať alebo pažítka, dodajú haluškám sviežu chuť.

Správne varenie:

 

 

Voda: Varte halušky v dostatočnom množstve vriacej osolenej vody.

Varenie: Halušky varte, kým nevyplávajú na povrch a ešte 1-2 minúty.

Opláchnutie: Uvarené halušky opláchnite studenou vodou, aby sa zastavil proces varenia a neboli lepkavé.

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes