Tieto placky sú ľahké, sýte a chutia výborne. Nemusíte sa báť, že by ste z nich pribrali – neobsahujú žiadnu múku a kyslá kapusta vám ešte podporí trávenie.
Sú veľmi chutné, my si ich robíme aj len-tak k telke, alebo ako ľahkú večeru.
Ak nemáte doma solamyl, použite obyčajné ovsené vločky, ktoré dáte na chvíľu namočiť do horúcej vody, aby napučali.
Na prvý recept potrebujeme:
3 väčšie zemiaky
2-3 hrste kyslej kapusty
1 žĺtok
4 lyžice solamylu
Soľ a korenie podľa chuti
Repkový olej
Postup:
Zemiaky ošúpeme a nastrúhame najemno. Vymačkáme väčšinu škrobu a pridáme kyslú kapustu – je dobré nakrájať si ju na drobnejšie.
Pridáme aj solamyl, žĺtok, ochutíme soľou a korením a dobre premiešame.
Placky môžeme robiť na tri spôsoby – buď piecť na plechu vystlanom papierom na pečenie.
Piecť na neprilnavej panvici s hrubým dnom bez oleja – tieto dve možnosti sú najzdravšie.
Ak sa bojíte, že by sa pripálili, tak panvicu len potrite trochou repkového oleja a opekajte z oboch strán dozlatista.
Na druhý recept potrebujeme:
Na zemiakové placky budeme potrebovať:
1 kg zemiakov
100 g ovsených vločiek
2 vajcia
2 PL oleja (môžeme použiť aj olej v spreji)
koreniny podľa chuti: soľ, čierne korenie, tymian, sušený cesnak, sladká paprika
Na omáčku potrebujeme:
1 téglik gréckeho jogurtu
sušený cesnak
čierne korenie
citrónová šťava
Postup:
Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nastrúhame na hrubom strúhadle.
Vložíme ich do misky, posolíme podľa chuti a necháme ich, aby pustili vodu.
Tú z nich po chvíli vyžmýkame a zlejeme, pridáme vločky, vajcia a koreniny, prípadne ešte dosolíme.
Zmes dôkladne premiešame. Ak sa nám zdá príliš tekutá, pridáme trošku vločiek.
Vezmeme papier na pečenie, položíme ho na plech a potrieme ho jednou lyžicou oleja, aby sa zemiakové placky aj zospodu upiekli dochrumkava.
Z cesta tvarujeme malé placky.
Uložíme ich vedľa seba na plech a potrieme zvyšným olejom (prípadne ich postriekame olejom v spreji).
Plech so zemiakovými plackami dáme do rúry vyhriatej na 190 °C a pečieme dozlatista 30 – 40 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)