Z týchto zemiakových placiek nepriberiete: Naučte sa výborné placky bez múky, pripravené za minútku a sú ešte chutnejšie ako mastná klasika!

Sú veľmi chutné, my si ich robíme aj len-tak k telke, alebo ako ľahkú večeru.

Tieto placky sú ľahké, sýte a chutia výborne. Nemusíte sa báť, že by ste z nich pribrali – neobsahujú žiadnu múku a kyslá kapusta vám ešte podporí trávenie.

 

 

Sú veľmi chutné, my si ich robíme aj len-tak k telke, alebo ako ľahkú večeru.

Ak nemáte doma solamyl, použite obyčajné ovsené vločky, ktoré dáte na chvíľu namočiť do horúcej vody, aby napučali.

Na prvý recept potrebujeme:

3 väčšie zemiaky

2-3 hrste kyslej kapusty

1 žĺtok

 

 

4 lyžice solamylu

Soľ a korenie podľa chuti

Repkový olej

Postup:

Zemiaky ošúpeme a nastrúhame najemno. Vymačkáme väčšinu škrobu a pridáme kyslú kapustu – je dobré nakrájať si ju na drobnejšie.

Pridáme aj solamyl, žĺtok, ochutíme soľou a korením a dobre premiešame.

Placky môžeme robiť na tri spôsoby – buď piecť na plechu vystlanom papierom na pečenie.

 

 

Piecť na neprilnavej panvici s hrubým dnom bez oleja – tieto dve možnosti sú najzdravšie.

Ak sa bojíte, že by sa pripálili, tak panvicu len potrite trochou repkového oleja a opekajte z oboch strán dozlatista.

Na druhý recept potrebujeme:

Na zemiakové placky budeme potrebovať:

1 kg zemiakov

100 g ovsených vločiek

 

 

2 vajcia

2 PL oleja (môžeme použiť aj olej v spreji)

koreniny podľa chuti: soľ, čierne korenie, tymian, sušený cesnak, sladká paprika

Na omáčku potrebujeme:

1 téglik gréckeho jogurtu

sušený cesnak

čierne korenie

citrónová šťava

Postup:

Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nastrúhame na hrubom strúhadle.

 

 

Vložíme ich do misky, posolíme podľa chuti a necháme ich, aby pustili vodu.

Tú z nich po chvíli vyžmýkame a zlejeme, pridáme vločky, vajcia a koreniny, prípadne ešte dosolíme.

Zmes dôkladne premiešame. Ak sa nám zdá príliš tekutá, pridáme trošku vločiek.

 

 

Vezmeme papier na pečenie, položíme ho na plech a potrieme ho jednou lyžicou oleja, aby sa zemiakové placky aj zospodu upiekli dochrumkava.

Z cesta tvarujeme malé placky.

Uložíme ich vedľa seba na plech a potrieme zvyšným olejom (prípadne ich postriekame olejom v spreji).

Plech so zemiakovými plackami dáme do rúry vyhriatej na 190 °C a pečieme dozlatista 30 – 40 minút.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes