Ak sa vám zdá, že vo vašej záhrade bývajú často rastliny napádané plesňami, voškami, či molicami, vyskúšajte tento biologický postrek.
Všetky zložky nájdete doma v kuchyni, je absolútne nezávadný a efektívny.
Potrebujeme:
pol litrový hrnček mäty
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 ČL mletých čili papričiek
1,5 l vody
30 – 50 g cesnaku
2 kvapky biologického zmáčadla
Postup:
Mätu si nasekáme v mixéri alebo ručne, preložíme do hrnca, pridáme 1 lyžičku čili papričiek a zalejeme vodou.
Chvíľku povaríme a odstavíme.
Medzitým si ošúpeme cesnak, nasekáme na drobno.
Pridáme do hrnca s mätovým roztokom (nevaríme).
Necháme lúhovať cez noc.
Potom poriadne precedíme, aby sa nám neupchal postrekovač, najlepšie cez sitko a kúsok látky.
Po precedení pridáme 2 kvapky biologického zmáčadla a zamiešame.
Cesnak obsahuje látky, ktoré chránia rastlinu pred plesňovými chorobami.
Často sa využíva aj na výrobu postreku proti plesni zemiakovej, ktorá je jednou z najrozšírenejších chorôb paradajok a zemiakov.
Dobrou správou je, že ak vám tento postrek zvýši, vydrží v chladničke aj mesiac.
Zvyšky mäty a cesnaku môžete vysypať na kompost.
Postrek pred použitím pretrepeme a môžeme postriekať vysadené rastliny.
Používame hlavne na hlúbovú zeleninu, paradajky, uhorky, papriky a neskôr na fazuľu a vignu.
Tento postrek môžeme použiť aj na ruže.
Stačí postriekať 2 dni po sebe a ruže sú bez vošiek.
Pomáha aj na cuketu.
Čo je však dôležité, treba postriekať aj spodnú stranu listov.
Postrek je najlepšie aplikovať skoro ráno alebo večer.
Neaplikujte na priamom slnku, pred dažďom, ani počas dažďa.
video: