Tento recept pochádza z vychytenej Pražskej reštaurácie Lokál, ktorá je nesmierne obľúbená tak medzi miestnymi, ako aj medzi turistami.
Šéfkuchár z tohoto podniku si povedal, že keď ľudia nemôžu žiť vyprážaného syra, pripraví im ten najlepší, ako sa dá.
A naozaj, za týmto prevedením obľúbeného vyprážaného syra sa idú zákazníci doslova potrhať.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Syr je nielen extra chutný a chrumkavý, ale nikdy nie roztečený a navyše aj úžasne vonia.
Trik spočíva nielen v obaľovaní, ale aj vyprážaní. Práve obaľovanie je však veľmi podstatné.
Potrebujeme:
Syr eidam 30
Polohrubú múku
Vajcia
Strúhanku a polohrubú múku
prepustené maslo (Ghee) – návod, ako ho pripraviť nájdete TU
Postup:
Syr obalíme najskôr v múke, potom vo vajíčku a následne v zmesi strúhanky a polohrubej múky.
Vyprážame v rozpálenom prepustenom masle (Ghee). Podávame so zemiakmi.
Prečo je vyprážaný syr v takejto úprave chutnejší?
Zmes strúhanky a múky dodáva vyprážanému syru perfektnú textúru.
Pri vyprážaní sa strúhanka a múka zmenia na zlatistú a chrumkavú vrstvu, ktorá kontrastuje s mäkkým a roztápajúcim sa syrom vnútri.
Vďaka tomuto spojeniu syr nevytečie na panvicu a má perfektne krémovú konzistenciu.
Polohrubá múka má lepšiu schopnosť priľnúť k vlhkému povrchu vajíčka ako hladká múka.
Vytvára pevnejší obal, ktorý lepšie drží so strúhankou a zabraňuje jej opadávaniu počas vyprážania.
Polohrubá múka má tiež hrubšiu štruktúru ako hladká múka, čo prispieva k celkovej chrumkavosti obalu.
Prečo je dobré vyprážať syr v prepustenom masle?
Vyprážanie syra v prepustenom masle, známom aj ako ghí, má niekoľko výhod oproti vyprážaniu na oleji, ktoré ovplyvňujú chuť, textúru a celkový zážitok z jedla:
Prepustené maslo má vyšší bod zadymenia ako bežné maslo a väčšina rastlinných olejov. To znamená, že sa pri vyšších teplotách neprepaľuje a nevytvára škodlivé látky, ktoré môžu ovplyvniť chuť a kvalitu jedla.
Vyšší bod zadymenia umožňuje vyprážať syr pri optimálnej teplote, čím sa dosiahne chrumkavý povrch a roztápajúci sa vnútrajšok.
Prepustené maslo dodáva vyprážanému syru bohatšiu a orieškovú chuť, ktorá sa nedá dosiahnuť pri vyprážaní na oleji.
Táto chuť sa skvele hodí k jemnej chuti syra a vytvára harmonický celok.
Prepustené maslo pomáha vytvoriť chrumkavejší a zlatistý povrch syra.
Obal je rovnomerne prepečený a neabsorbuje toľko tuku ako pri vyprážaní na oleji.
Video návod: