Kiežby som tento recept poznala pred 20 rokmi! Tajomstvo nadýchaného chlebíka od babičky z dediny!

Vyskúšajte tento chlebík a okamžite si ho zamilujete.

Tento chlebík je tak jemný a neskutočne lahodný, že vám jeden kúsok určite nebude stačiť. Chrumkavá kôrka a jemná striedka vám určite učaruje.

 

 

Vyskúšajte tento recept z kanálu Przepisy od Olgi.

Potrebujeme:

Kvások:

200 ml teplej vody

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

200 ml teplého mlieka

2 polievkové lyžice cukru

8 g suchého droždia

3 polievkové lyžice pšeničnej múky chlebovej

Ďalej:

 

 

30 g rozpusteného zahriateho masla

600 g pšeničnej múky chlebovej

1 lyžička soli

Na dokončenie:

zmäknuté maslo

1 vajce

mlieko

múka na posypanie

Postup:

Do misky nalejeme teplú vodu a teplé mlieko. Pridáme 2 lyžice cukru a sušené droždie. Dôkladne premiešame.

 

 

Pridáme 3 lyžce múky a metličku premiešame, aby v zmesi neboli hrudky.

Prikryjeme kuchynskou utierkou a odložíme na 15 minút bokom, aby sa kvások aktivoval.

Po uplynutí času kvások premiešame a pridáme rozpustené zohriate maslo. Znovu premiešame.

 

 

Do ceste preosejeme 500 g múky a pridáme soľ. Premiešame špachtľou.

Cesto zoškriabeme z bokov misky, pretože je pomerne lepivé.

Teraz do cesta preosejeme ďalších 100 g múky a začneme miesiť ručne. Cesto miesime, kým nie je stredne mäkké.

Cesto vyformujeme do bochníka a pomastíme olejom. Zakryjeme potravinovou fóliou a necháme 1 hodinu odstáť na teplom mieste.

Po hodine, keď cesto zdvojnásobí svoj objem, posypeme stôl múkou a rukami cesto ponaťahujeme.

 

 

Potom rozvaľkáme valčekom a vrch cesta zľahka posypeme múkou. Opäť rozvaľkáme.

Teraz plát cesta potrieme mäkkým maslom a začneme s rolovaním. Keď je cesto zrolované do 3/4, voľný koniec ešte trochu rozvaľkáme a teraz narežeme na pásiky. Teraz cesto zrolujeme až do konca. Okraje rolády zapracujeme smerom dovnútra a uzavrieme.

Papier na pečenie pokrčíme na namočíme do studenej vody. Potom vyžmýkame a takto papier vložíme do formy. Posypeme múkou.

Roládu z cesta rozdelíme na dve polovice a vložíme do formy (viď video).

 

 

Necháme prikryté odpočívať 20 minút vo forme.

Medzitým si rozšľaháme vajce s trochou mlieka a potrieme vrch cesta. Prečnievajúci papier z formy odstrihneme.

Takto pripravené chlebíky vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme 30-35 minút. Vyklopíme z formy, odstránime papier a necháme vychladnúť. Môžeme si pochutnávať.

Video návod nájdete TU.

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes