Tento chlebík je tak jemný a neskutočne lahodný, že vám jeden kúsok určite nebude stačiť. Chrumkavá kôrka a jemná striedka vám určite učaruje.
Vyskúšajte tento recept z kanálu Przepisy od Olgi.
Potrebujeme:
Kvások:
200 ml teplej vody
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
200 ml teplého mlieka
2 polievkové lyžice cukru
8 g suchého droždia
3 polievkové lyžice pšeničnej múky chlebovej
Ďalej:
30 g rozpusteného zahriateho masla
600 g pšeničnej múky chlebovej
1 lyžička soli
Na dokončenie:
zmäknuté maslo
1 vajce
mlieko
múka na posypanie
Postup:
Do misky nalejeme teplú vodu a teplé mlieko. Pridáme 2 lyžice cukru a sušené droždie. Dôkladne premiešame.
Pridáme 3 lyžce múky a metličku premiešame, aby v zmesi neboli hrudky.
Prikryjeme kuchynskou utierkou a odložíme na 15 minút bokom, aby sa kvások aktivoval.
Po uplynutí času kvások premiešame a pridáme rozpustené zohriate maslo. Znovu premiešame.
Do ceste preosejeme 500 g múky a pridáme soľ. Premiešame špachtľou.
Cesto zoškriabeme z bokov misky, pretože je pomerne lepivé.
Teraz do cesta preosejeme ďalších 100 g múky a začneme miesiť ručne. Cesto miesime, kým nie je stredne mäkké.
Cesto vyformujeme do bochníka a pomastíme olejom. Zakryjeme potravinovou fóliou a necháme 1 hodinu odstáť na teplom mieste.
Po hodine, keď cesto zdvojnásobí svoj objem, posypeme stôl múkou a rukami cesto ponaťahujeme.
Potom rozvaľkáme valčekom a vrch cesta zľahka posypeme múkou. Opäť rozvaľkáme.
Teraz plát cesta potrieme mäkkým maslom a začneme s rolovaním. Keď je cesto zrolované do 3/4, voľný koniec ešte trochu rozvaľkáme a teraz narežeme na pásiky. Teraz cesto zrolujeme až do konca. Okraje rolády zapracujeme smerom dovnútra a uzavrieme.
Papier na pečenie pokrčíme na namočíme do studenej vody. Potom vyžmýkame a takto papier vložíme do formy. Posypeme múkou.
Roládu z cesta rozdelíme na dve polovice a vložíme do formy (viď video).
Necháme prikryté odpočívať 20 minút vo forme.
Medzitým si rozšľaháme vajce s trochou mlieka a potrieme vrch cesta. Prečnievajúci papier z formy odstrihneme.
Takto pripravené chlebíky vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme 30-35 minút. Vyklopíme z formy, odstránime papier a necháme vychladnúť. Môžeme si pochutnávať.
Video návod nájdete TU.