Koložvárska kapusta: Jediný pravý a originálny recept!

Recept na vynikajúcu koložvársku kapustu s klobáskou.

Náš skvelý recept na koložvársku kapustu s klobásou rozhodne stojí za vyskúšanie.

 

 

U nás si na tomto tradičnom a obľúbenom pokrme pochutnávame dosť často.

Koložvárska kapusta, známa aj ako Varza a la Cluj, je obľúbené jedlo s bohatou históriou, ktorá sa spája s rôznymi regiónmi a kultúrami.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Jej presný pôvod je predmetom diskusií a legiend, čím dodávajú tomuto pokrmu mystiku a šmrnc.

Recept pozostáva z dostupných a sýtych surovín, navyše, aj samotný recept je veľmi jednoduchý a zároveň chuťovo bohatý.

Potrebujeme:

1,5 kg kyslej kapusty

1 hrnček ryže

500 g mletého bravčového mäsa

1 klobásu

2 cibule

2-3 strúčiky cesnaku

1 ČL soli

Mletá sladká paprika podľa chuti

Mleté čierne korenie podľa chuti

250 ml kyslej smotany

250 ml smotany na šľahanie

rastlinný olej

Postup:

Kyslú kapustu dôkladne umyjeme. Vytlačíme prebytočnú tekutinu.

Ošúpanú cibuľu nakrájame na kocky.

 

 

Klobásu nakrájame na kolieska.

Na rozpálenom oleji osmažíme cibuľu.

Pridáme mleté mäso, premiešame a necháme smažiť.

Zmes osolíme a zamiešame.

Nasypeme mleté čierne korenie a premiešame.

Potom pridáme pretlačený cesnak, mletú papriku a dobre zamiešame.

 

 

V samostatnej panvici opečieme klobásu.

Vo výpeku z klobásy osmažíme cibuľu.

Podľa potreby pridáme olej. Pridáme kapustu a restujeme do mäkka.

V miske zmiešame metličkou kyslú a sladkú smotanu.

Vo vymastenom plechu navrstvíme polovicu kapusty.

 

 

Pridáme zmes z mletého mäsa.

Zalejeme polovicou smotanovej zmesi.

Potom pridáme vrstvu uvarenej ryže.

Ďalej pridáme klobásu a zvyšok kapusty.

Zalejeme druhou polovicou smotanovej zmesi.

Tip redakcie: do zvyšnej smotanovej zmesi môžeme pridať 1/2 ČL mletej sladkej papriky pre farbu.

Plech vložíme do rúry predhriatej na 200°C.

Pečieme 40 minút.

Po upečení necháme vychladnúť a môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

 

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes