Náš skvelý recept na koložvársku kapustu s klobásou rozhodne stojí za vyskúšanie.
U nás si na tomto tradičnom a obľúbenom pokrme pochutnávame dosť často.
Koložvárska kapusta, známa aj ako Varza a la Cluj, je obľúbené jedlo s bohatou históriou, ktorá sa spája s rôznymi regiónmi a kultúrami.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Jej presný pôvod je predmetom diskusií a legiend, čím dodávajú tomuto pokrmu mystiku a šmrnc.
Recept pozostáva z dostupných a sýtych surovín, navyše, aj samotný recept je veľmi jednoduchý a zároveň chuťovo bohatý.
Potrebujeme:
1,5 kg kyslej kapusty
1 hrnček ryže
500 g mletého bravčového mäsa
1 klobásu
2 cibule
2-3 strúčiky cesnaku
1 ČL soli
Mletá sladká paprika podľa chuti
Mleté čierne korenie podľa chuti
250 ml kyslej smotany
250 ml smotany na šľahanie
rastlinný olej
Postup:
Kyslú kapustu dôkladne umyjeme. Vytlačíme prebytočnú tekutinu.
Ošúpanú cibuľu nakrájame na kocky.
Klobásu nakrájame na kolieska.
Na rozpálenom oleji osmažíme cibuľu.
Pridáme mleté mäso, premiešame a necháme smažiť.
Zmes osolíme a zamiešame.
Nasypeme mleté čierne korenie a premiešame.
Potom pridáme pretlačený cesnak, mletú papriku a dobre zamiešame.
V samostatnej panvici opečieme klobásu.
Vo výpeku z klobásy osmažíme cibuľu.
Podľa potreby pridáme olej. Pridáme kapustu a restujeme do mäkka.
V miske zmiešame metličkou kyslú a sladkú smotanu.
Vo vymastenom plechu navrstvíme polovicu kapusty.
Pridáme zmes z mletého mäsa.
Zalejeme polovicou smotanovej zmesi.
Potom pridáme vrstvu uvarenej ryže.
Ďalej pridáme klobásu a zvyšok kapusty.
Zalejeme druhou polovicou smotanovej zmesi.
Tip redakcie: do zvyšnej smotanovej zmesi môžeme pridať 1/2 ČL mletej sladkej papriky pre farbu.
Plech vložíme do rúry predhriatej na 200°C.
Pečieme 40 minút.
Po upečení necháme vychladnúť a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!