Tento recept na žemle je skutočne jednoduchý a zvládne ho každý aj bez pekárskych schopností.
Ak milujete vôňu a chuť čerstvého pečiva, upečte si ich hneď dnes.
žemle sú úplne jednoduché na prípravu – chrumkavé na povrchu a vo vnútri jemné ako vatička.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Ak chcete, základný recept môžete obohatiť o obľúbené prísady – semienka, koreniny a rôzne prísady na posypanie.
Potrebujeme:
1/2 kg hladkej múky
3 dl vody
kocku čerstvého droždia, alebo balíček sušeného
1 ČL soli
Voliteľné:
Semienka
Hrubozrnná soľ
Rasca
Postup:
Vo vlažnej vode rozmiešame droždie a prisypeme múku.
Pridáme soľ a vymiesime jemné a vláčne cesto.
Misu s cestom zakryjeme bavlnenou utierkou a necháme na teplom mieste hodinu vykysnúť.
Nakysnuté cesto rozdeľte na 8 rovnakých častí – bochníkov.
Vyformujeme tvar budúcej žemle.
Poukladadáme ich na plech pokrytý papierom na pečenie.
Takto necháme ešte podkysnúť, kým nezdvojnásobia svoj objem.
Rúru si predhrejte na 200 stupňov. Do väčšieho plechu nalejte vodu a vložte doňho plech so žemľami.
Pečte cca 30 minút.
Prajeme dobrú chuť!