Rýchly tvarohový koláč, ktorý chutí ako zmrzlina!

Tento tvarohový koláč je ľahký, osviežujúci a perfektne sa hodí ako doplnok ku kávičke, prípadne ako sladká bodka po nedeľnom obede.

Predstavte si jemný, krémový tvarohový koláč, ktorý sa rozplýva na jazyku a svojou chuťou pripomína obľúbenú letnú pochúťku – zmrzlinu. Áno, je to možné!

 

 

Zabudnite na ťažké a presladené dezerty. Tento tvarohový koláč je ľahký, osviežujúci a perfektne sa hodí ako doplnok ku kávičke, prípadne ako sladká bodka po nedeľnom obede.

Potrebujeme:

300 g hladká múka

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

50 g práškový cukor

0,5 lyžičky kypriaci prášok

150 g studené maslo

1 ks žĺtok

trochu mlieko

Plnka:

500 g hrudkovitý tvaroh

 

 

1 ks citrón (kôra)

90 g práškový cukor

1 balíček vanilkový cukor

1 PL jemný škrob

2 ks vajce

1 ks bielok

200 g kyslá smotana

500 g jahôd

Postup:

Jahody si umyjeme, necháme odkvapkať a zbavíme stopiek. Nakrájame ich na menšie kúsky.

 

 

Na cesto: zmiešame múku, práškový cukor, kypriaci prášok a pridáme studené maslo nakrájané na kocky a prstami spracujeme mrveničku.

Mrveničku potom spojíme pomocou žĺtka (bielok odložíme do plnky), prípadne aj pomocou mlieka, ktoré pridávame po lyžiciach, aby sa cesto spojilo do celistvého bochníka.

Cesto teraz rozdelíme na dve časti, ktoré zvlášť zabalíme do fólie a uložíme na hodinu do chladničky. 

Náplň:

Vajcia rozklepneme, oddelíme žĺtky od bielkov. Z 3 bielkov (jedno nám ostalo z prípravy cesta) vyšľaháme tuhý sneh.

Tvaroh vyšľaháme s cukrami, citrónovou kôrou a škrobom, primiešame žĺtky, kyslú smotanu a nakoniec sneh.

 

 

Rúru vyhrejeme na 180ºC a malý, hlbší plech vystelieme papierom na pečenie.

Vychladené cesto rozdelíme na 2 polovice a rozvaľkáme na veľkosť plechu. Jeden plát uložíme na dno a popicháme ho vidličkou.

Cesto rovnomerne potrieme plnkou a do plnky zatlačíme kúsky jahôd (prípadne ich môžeme do plnky najskôr vmiešať).

Plnku preložíme druhým plátom.

 

 

Koláč upečieme do zlato-hneda cca 40 minút (180ºC), necháme ho vychladnúť, posypeme ho práškovým cukrom a krájame.

Koláč najlepšie chuti po odležaní, na druhý deň teda bude ešte lepší!

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes