Nemusíte chodiť do obchodu na chleba, toto je perfektné a na stole za 30 minút: Rýchle chlebové placky BEZ droždia!

Vynikajúce chlebové placky za pol hodinky na stole, najlepšia náhrada chlebíka!

Vynikajúce chlebové placky za pol hodinky na stole, najlepšia náhrada chlebíka!

 

 

Kefírové placky sú skvelou alternatívou ku klasickému pečivu. Sú ľahké, chutné a rýchle na prípravu. Navyše sú plné živín a prospievajú zdraviu.

Zdravotné benefity kefírových placiek:

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Kefírové placky sú bohaté na probiotiká, ktoré sú prospešné pre trávenie.

Obsahujú menej kalórií a tuku ako klasické pečivo.

Sú bohaté na vitamíny a minerály, ako napríklad vápnik, horčík a železo.

 

 

Kefírové placky sú sú bohaté na vlákninu, ktorá prospieva tráviacemu traktu.

Tieto placky sú rýchlou chutnou a zdravou alternatívou ku klasickému pečivu. Sú ideálne na raňajky, obed, večeru, alebo ako príloha k jedlu.

Potrebujeme (8 ks):

kefír – 500 g

jedlá sóda – 5 g

soľ – 4 g

múka hladká – 600 g

rastlinný olej – 15 ml.

trochu mlieka (kefír, vajcie) – na potretie

Voliteľné do cesta:

sušené bylinky

syr

olivy

orechy

cibuľka

Postup:

V miske ziešame kefír s jedlou sódou, múkou a soľou.

 

 

Vypracujeme jednotné cesto, na pomôčenej doske ho premiesime a potrieme olejom, aby sa s lepivou hmotou lepšie pracovalo.

Cesto dáme do misky, prikryjeme a necháme 20 minút odpočívať.

Potom cesto rozdelíme na menšie časti, z ktorých vyformujeme placky.

Do placiek urobíme prstom jamky a potrieme trochou mlieka.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 230-250 stupňov 10-15 minút.

Pôstne placky z jogurtu

 

 

Jogurtové placky sú skvelou a zdravou alternatívou k bežnému kupovanému pečivu.

Sú rýchle a jednoduché na prípravu, chutné a navyše si ich môžete prispôsobiť svojim vlastným preferenciám.

Potrebujeme:

Na placky:

3 šálky hladkej múky a múka na podsypanie

1 šálka riedkeho bieleho jogurtu alebo acidofilného mlieka

1 vajce

1 lyžička soli

1 lyžička cukru

½ lyžička jedlej sódy

1,5 lyžička oleja

Na náplň:

 

 

300 g strúhaného syra (údený syr a syr s modrou plesňou)

2-3 strúčiky cesnaku

zväzok najemno nasekaných byliniek (kôpor)

cesnak alebo maslo na potretie

Postup:

Jogurt rozmiešame s vajíčkom, pridáme olej, cukor a soľ.

2 šálky múky zmiešame s jedlou sódou a vmiešame do jogurtovej zmesi.

 

 

Vypracujeme hladké, jednotné cesto do ktorého postupne primiešavame aj zvyšnú múku.

Cesto necháme 10 -15 minút odpočívať prikryté utierkou.

Potom ho rozdelíme na 9 častí a každú rozvaľkáme do tvaru okrúhlej placky.

 

 

Na náplň si zmiešame nastrúhaný syr s pretlačeným cesnakom a bylinkami.

Do stredu každej placky navrstvíme náplň, zvinieme a opäť opatrne rozvaľkáme do tvaru placky.

Opekáme na suchej panvici z oboch strán, kým povrch nie je zlatistý (podobne ako lokše).

Na záver potrieme maslom, do ktorého pridáme pretlačený cesnak.

 

 

Vynikajúco chutia s kyslou smotanou, jogurtom, alebo maslom.

Tipy:

Do cesta môžete pridať rôzne ingrediencie, ako napríklad sušené bylinky, syr, olivy, alebo orechy.

 

 

Placky môžete plniť rôznymi plnkami, ako napríklad syrom, šunkou, zeleninou, alebo džemom.

Placky môžete piecť aj v rúre na 180 °C asi 15 minút.

Upečené placky môžete zamraziť. Pred konzumáciou ich nechajte rozmraziť a potom ich krátko ohrejte v rúre.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Video návod:

 

https://youtu.be/cUQbP6hje0s

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes