Vynikajúce chlebové placky za pol hodinky na stole, najlepšia náhrada chlebíka!
Kefírové placky sú skvelou alternatívou ku klasickému pečivu. Sú ľahké, chutné a rýchle na prípravu. Navyše sú plné živín a prospievajú zdraviu.
Zdravotné benefity kefírových placiek:
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Kefírové placky sú bohaté na probiotiká, ktoré sú prospešné pre trávenie.
Obsahujú menej kalórií a tuku ako klasické pečivo.
Sú bohaté na vitamíny a minerály, ako napríklad vápnik, horčík a železo.
Kefírové placky sú sú bohaté na vlákninu, ktorá prospieva tráviacemu traktu.
Tieto placky sú rýchlou chutnou a zdravou alternatívou ku klasickému pečivu. Sú ideálne na raňajky, obed, večeru, alebo ako príloha k jedlu.
Potrebujeme (8 ks):
kefír – 500 g
jedlá sóda – 5 g
soľ – 4 g
múka hladká – 600 g
rastlinný olej – 15 ml.
trochu mlieka (kefír, vajcie) – na potretie
Voliteľné do cesta:
sušené bylinky
syr
olivy
orechy
cibuľka
Postup:
V miske ziešame kefír s jedlou sódou, múkou a soľou.
Vypracujeme jednotné cesto, na pomôčenej doske ho premiesime a potrieme olejom, aby sa s lepivou hmotou lepšie pracovalo.
Cesto dáme do misky, prikryjeme a necháme 20 minút odpočívať.
Potom cesto rozdelíme na menšie časti, z ktorých vyformujeme placky.
Do placiek urobíme prstom jamky a potrieme trochou mlieka.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 230-250 stupňov 10-15 minút.
Pôstne placky z jogurtu
Jogurtové placky sú skvelou a zdravou alternatívou k bežnému kupovanému pečivu.
Sú rýchle a jednoduché na prípravu, chutné a navyše si ich môžete prispôsobiť svojim vlastným preferenciám.
Potrebujeme:
Na placky:
3 šálky hladkej múky a múka na podsypanie
1 šálka riedkeho bieleho jogurtu alebo acidofilného mlieka
1 vajce
1 lyžička soli
1 lyžička cukru
½ lyžička jedlej sódy
1,5 lyžička oleja
Na náplň:
300 g strúhaného syra (údený syr a syr s modrou plesňou)
2-3 strúčiky cesnaku
zväzok najemno nasekaných byliniek (kôpor)
cesnak alebo maslo na potretie
Postup:
Jogurt rozmiešame s vajíčkom, pridáme olej, cukor a soľ.
2 šálky múky zmiešame s jedlou sódou a vmiešame do jogurtovej zmesi.
Vypracujeme hladké, jednotné cesto do ktorého postupne primiešavame aj zvyšnú múku.
Cesto necháme 10 -15 minút odpočívať prikryté utierkou.
Potom ho rozdelíme na 9 častí a každú rozvaľkáme do tvaru okrúhlej placky.
Na náplň si zmiešame nastrúhaný syr s pretlačeným cesnakom a bylinkami.
Do stredu každej placky navrstvíme náplň, zvinieme a opäť opatrne rozvaľkáme do tvaru placky.
Opekáme na suchej panvici z oboch strán, kým povrch nie je zlatistý (podobne ako lokše).
Na záver potrieme maslom, do ktorého pridáme pretlačený cesnak.
Vynikajúco chutia s kyslou smotanou, jogurtom, alebo maslom.
Tipy:
Do cesta môžete pridať rôzne ingrediencie, ako napríklad sušené bylinky, syr, olivy, alebo orechy.
Placky môžete plniť rôznymi plnkami, ako napríklad syrom, šunkou, zeleninou, alebo džemom.
Placky môžete piecť aj v rúre na 180 °C asi 15 minút.
Upečené placky môžete zamraziť. Pred konzumáciou ich nechajte rozmraziť a potom ich krátko ohrejte v rúre.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Video návod:
https://youtu.be/cUQbP6hje0s