Recept na tút zemiakovú pochúťku mám už dlhé roky a upravujem si podľa toho, aké prísady mám zrovna doma.
Ide o jedlo, ktorému hovoríme Matutka, ale môže mať veľa názvov podľa toho, v akej lokalite ho pripravujte.
Vynikajúca je aj verzia s cuketou, kyslou kapustou či mrkvou. Ja pri pri príprave vždy používam fintu mojej mamy, vďaka ktorej sú po upečení zemiaky extra chrumkavé a lahodné.
Do cesta tiež pridávam kyslú smotanu a domácu vegetu, vďaka tomu je výsledok jemnejší a ešte chutnejší. Ak ešte nemáte plán, čo dnes variť, toto jedlo je veľmi chutné, jednoduché a rýchle. Určite odporúčam.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
10 ks zemiaky
3 PL múka polohrubá
1 lyžica kyslej smotany
2 ks vajcia
100 g slanina oravská
2 strúčiky cesnak
1 menšia cibuľa
rasca celá
majorán
korenie čierne mleté
soľ
petržlenová vňať
domáca vegeta
bravčová masť/olej
Postup:
Očistené surové zemiaky postrúhame na strúhadle. Strúhané zemiaky preložíme do sitka a prepláchneme studenou vodou.
Vďaka tomu budú zemiaky po upečení chrumkavejšie, zbavíte ich prebytočného škrobu.
Zemiaky nezabudnite nechať dobre odkvapkať.
Zatiaľ si na oleji osmažíme cibuľku.
Keď sú zemiaky dobre odkvapkané, pridáme k nim 2 vajcia, kyslú smotanu, soľ, múku, korenie a majoránku.
Pridáme aj pretlačený cesnak a osmaženú cibuľu. Ja pridávam aj petržlenovú vňať a domácu vegetu.
V hrnci si na oleji osmažíme nakrájanú slaninu. Pridáme ju do zemiakovej zmesi a všetko poriadne vymiešame.
Plech dobre vymažeme masťou a dáme do neho pripravené cesto na babu.
Pečieme v predhriatej rúre 60 minút na 180 stupňov.
Upečenú ešte zahorúca ju potrieme po vrchu ešte bravčovou masťou alebo olejom
Chvíľu ju necháme vychladnúť a pokrájame ju na kúsky.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)