Anjelsky nadýchaný perník: Hrnčekový recept!

Dnes vám prezradíme, ako si pripraviť tento nesmierne lahodný dezert doma, máme ten najlepší a rokmi odskúšaný recept.

Pamätáš si vôňu domáceho perníka, ktorá sa linula z kuchyne počas pečenia tohoto koláčika? Jemný, nadýchaný a voňavý perník s lekvárom je klasika, ktorá nikdy nevyjde z módy.

 

 

Dnes vám prezradíme, ako si pripraviť tento nesmierne lahodný dezert doma, máme ten najlepší a rokmi odskúšaný recept.

Potrebujeme:

2 hrnčeky polohrubá múka

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 hrnček kryštálový cukor

1 hrnček mlieko

 

 

1 vajce

1 bal kypriaci prášok

1 lyžička perníkové korenie

1 lyžica kakaa

100 ml olej

Ďalej:

Lekvár alebo džem

Čokoládová poleva

Voliteľné:

Orechy

Sušené ovocie

kandizované ovocie

Postup:

Nachystáme si väčšiu misku na prípravu cesta.

 

 

Do misky nasypeme múku, pridáme kakao, kypriaci prášok a perníkové korenie.

Rozbijeme vajce, pridáme mlieko, olej a všetko dobre premiešame.

 

 

Nachystáme si plech, ktorý vymastíme maslom a vysypeme múkou.

Na plech nalejeme cesto a rovnomerne ho uhladíme.

Pečieme cca 20-25 minút pri 180°C ( treba si to kontrolovať, každá rúra pečie inak.

Po upečení necháme vyhladnúť a na vychladnuté cesto natrieme lekvár alebo džem a polejeme čokoládovou polevou.

Ako pripraviť čokoládovú polevu?

 

 

Čokoládu nalámeme na menšie kúsky a rozpustíme ju vo vodnom kúpeli. Dôležité je, aby sa čokoláda nerozpálila nadmerne, inak môže zhorknúť.

Keď je čokoláda úplne roztopená, pridáme zvolený tuk (maslo, rastlinný tuk alebo smotanu) a dôkladne premiešame.

Ak je poleva príliš hustá, môžeme ju zriediť malým množstvom mlieka alebo smotany.  Podľa chuti môžeme pridať trochu vanilkového extraktu, rumu alebo iných príchutí.

 

 

Polevu nalejeme na koláč a necháme stuhnúť.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes