Tento zemiakový koláč so syrom je veľmi obľúbeným predjedlom v Taliansku, zvlášť v jeho severnej časti.

Podáva sa na oslovách, ako súčasť slávnostného menu, prípadne samostatne, ako pochúťka k studeným misám.
My túto podávame aj na večeru, prípadne ako originálnu zemiakovú prílohu.
Nech zvolíte akýkoľvek variant receptu z kanála Ricette Fresche, ako tento koláč podávať, môžeme vám zaručiť, že úspech u strávnikov máte zaručený.
Potrebujeme:
900 g zemiakov

250 g tvrdého syra (ideálne taliansky tvrdý syr)
1 cibuľa
Soľ
Korenie čierne mleté
Olivový olej
Postup:
Zemiaky ošúpeme a dáme variť. Varíme pod dobu asi 12-13 minút.
Očistíme cibuľu a nakrájame ju nadrobno. Na troche olivového oleja osmažíme cibuľu.

Zemiaky vyberieme z vody a necháme vychladnúť.
Pripravíme si tvrdý syr, ktorý na hrubom strúhadle nastrúhame.
Keď cibuľka orestovaná dosklovita, vyberieme ju z panvice a preložíme na tanier.
Teraz si postupne nastrúhame všetky zemiaky na hrubom strúhadle.

Zemiakovú hmotu dáme na panvicu a rovnomerne rozložíme po celom povrchu. Osolíme a okoreníme, hmotu premiešame.
Teraz pridáme cibuľu a opäť premiešame. Na vrch nasypeme syr a vmiešame ho do zemiakovej hmoty.
Celú hmotu dobre premiešame.

Teraz hmotu vyberieme z panvice a preložíme na čistý tanier. Zatiaľ si na panvicu nalejeme olej.
Potom vrátime zemiakovú hmotu späť na panvicu. Rozložíme rovnomerne na celý povrch.
Uhladíme a opekáme z jednej strany 7 minút.

Nachystáme tanier, ktorý potrieme olejom, pomocou taniera placku obrátime a dopekáme z druhej strany. Keď je povrch zlatistý, môžeme zložiť z panvice a servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Video návod:




















