Tento zemiakový recept som sa naučila v severnom Taliansku: Ľahké a chutné!

Fantastická pochúťka zo zemiakov a syra!

Tento zemiakový koláč so syrom je veľmi obľúbeným predjedlom v Taliansku, zvlášť v jeho severnej časti.

 

 

Podáva sa na oslovách, ako súčasť slávnostného menu, prípadne samostatne, ako pochúťka k studeným misám.

My túto podávame aj na večeru, prípadne ako originálnu zemiakovú prílohu.

Nech zvolíte akýkoľvek variant receptu z kanála Ricette Fresche, ako tento koláč podávať, môžeme vám zaručiť, že úspech u strávnikov máte zaručený.

Potrebujeme:

900 g zemiakov

 

 

250 g tvrdého syra (ideálne taliansky tvrdý syr)

1 cibuľa

Soľ

Korenie čierne mleté

Olivový olej

Postup:

Zemiaky ošúpeme a dáme variť. Varíme pod dobu asi 12-13 minút.

Očistíme cibuľu a nakrájame ju nadrobno. Na troche olivového oleja osmažíme cibuľu.

 

 

Zemiaky vyberieme z vody a necháme vychladnúť.

Pripravíme si tvrdý syr, ktorý na hrubom strúhadle nastrúhame.

Keď cibuľka orestovaná dosklovita, vyberieme ju z panvice a preložíme na tanier.

Teraz si postupne nastrúhame všetky zemiaky na hrubom strúhadle.

 

 

Zemiakovú hmotu dáme na panvicu a rovnomerne rozložíme po celom povrchu. Osolíme a okoreníme, hmotu premiešame.

Teraz pridáme cibuľu a opäť premiešame. Na vrch nasypeme syr a vmiešame ho do zemiakovej hmoty.

Celú hmotu dobre premiešame.

 

 

Teraz hmotu vyberieme z panvice a preložíme na čistý tanier. Zatiaľ si na panvicu nalejeme olej.

Potom vrátime zemiakovú hmotu späť na panvicu. Rozložíme rovnomerne na celý povrch.

Uhladíme a opekáme z jednej strany 7 minút.

 

 

Nachystáme tanier, ktorý potrieme olejom, pomocou taniera placku obrátime a dopekáme z druhej strany. Keď je povrch zlatistý, môžeme zložiť z panvice a servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes