Úžasné VZDUŠNÉ cesto: Zostane mäkké až 7 dní!

Cesto bude jemné a mäkučké celý týždeň - luxusný dezert.

Vynikajúci nápad na famózny sladký koláčik. Cesto je tak nadýchané a jemné, že mu hovoríme „obláčikový koláč“.

 

 

Navyše, cesto vydrží v perfektnom stave celé dni, stačí teda raz zamiesiť a máte postarané o perfektné raňajky či dezert ku kávičke na celý týždeň.

Postupujte podľa videonávodu z kanála Gastronomía Feliz.

Potrebujeme:

Hladká múka: 780 g

Teplé mlieko: 300 ml

Kr. cukor 200 g

Instantné droždie: 1 polievková lyžica,

Roztopené maslo: 100 g

Vajcia: 2 kusy

Soľ: 1/2 čajovej lyžičky

Vanilková esencia: 1 čajová lyžička

Na náplň:

 

 

Lyžica masla

Sušené hrozienka

Voliteľné:

Orechy

Iné sušené ovocie

Kandizované ovocie

Postup:

Do teplého mlieka pridáme droždie, pridáme aj cukor a roztopené maslo.

 

 

Do zmesi pridáme aj dve vajcia a ecenciu – vareškou dôkladne vymiešame. Pripomíname, že v recepte je dobré použiť vajcia izbovej teploty, nezabudnite ich teda z chladničky vybrať z predstihu.

Postupne do zmesi pridávame múku spolu so soľou, najskôr miešame vareškou, neskôr vymiesime rukami.

Vznikne nám hladké cesto, ktoré vypracujeme do bochníka.

 

 

Cesto prikryjeme utierkou a necháme odpočívať 30 minút.

Cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na plát. Na plát rozotrieme lyžicu masla.

Potom plát cesta posypeme hrozienkami. Teraz cesto preložíme a následne rozvaľkáme.

Teraz ideme cesto tvarovať do výslednej podoby.

 

 

Plát cesta do jednej tretiny zrolujeme ako roládu. Zvyšok cesta nakrojíme na pásiky (viď video).

Pásiky cesta stočíme a nakoniec zrolujeme. Hotovú roládu stočíme – konce spojíme.

Uložíme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy s priemerom 26 cm.

 

 

Prikryjeme fóliou a necháme podrásť (cca 20 minút).

V rúre vyhriatej na 180 stupňov pečieme 35 minút.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Video návod:

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes