Vynikajúci nápad na famózny sladký koláčik. Cesto je tak nadýchané a jemné, že mu hovoríme „obláčikový koláč“.
Navyše, cesto vydrží v perfektnom stave celé dni, stačí teda raz zamiesiť a máte postarané o perfektné raňajky či dezert ku kávičke na celý týždeň.
Postupujte podľa videonávodu z kanála Gastronomía Feliz.
Potrebujeme:
Hladká múka: 780 g
Teplé mlieko: 300 ml
Kr. cukor 200 g
Instantné droždie: 1 polievková lyžica,
Roztopené maslo: 100 g
Vajcia: 2 kusy
Soľ: 1/2 čajovej lyžičky
Vanilková esencia: 1 čajová lyžička
Na náplň:
Lyžica masla
Sušené hrozienka
Voliteľné:
Orechy
Iné sušené ovocie
Kandizované ovocie
Postup:
Do teplého mlieka pridáme droždie, pridáme aj cukor a roztopené maslo.
Do zmesi pridáme aj dve vajcia a ecenciu – vareškou dôkladne vymiešame. Pripomíname, že v recepte je dobré použiť vajcia izbovej teploty, nezabudnite ich teda z chladničky vybrať z predstihu.
Postupne do zmesi pridávame múku spolu so soľou, najskôr miešame vareškou, neskôr vymiesime rukami.
Vznikne nám hladké cesto, ktoré vypracujeme do bochníka.
Cesto prikryjeme utierkou a necháme odpočívať 30 minút.
Cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na plát. Na plát rozotrieme lyžicu masla.
Potom plát cesta posypeme hrozienkami. Teraz cesto preložíme a následne rozvaľkáme.
Teraz ideme cesto tvarovať do výslednej podoby.
Plát cesta do jednej tretiny zrolujeme ako roládu. Zvyšok cesta nakrojíme na pásiky (viď video).
Pásiky cesta stočíme a nakoniec zrolujeme. Hotovú roládu stočíme – konce spojíme.
Uložíme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy s priemerom 26 cm.
Prikryjeme fóliou a necháme podrásť (cca 20 minút).
V rúre vyhriatej na 180 stupňov pečieme 35 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Video návod: