1 lyžica octuDnes si pripomenieme zabudnutý produkt, ktorý kedysi kraľoval našim stolom.
Vzhľadom na rastúce ceny potravín, ako aj naše kulinárske povedomie, stojí za to si ho pripomenúť. Navyše, je to veľmi zdravá a lahôdková pochúťka.
Jedzte to častejšie, nebudete ľutovať
Dnes doslova v každom supermarkete kúpite špičkové kulinárske mäso, ako napríklad hydinové prsia, panenku alebo bravčové karé.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Zabúdame na ostatné cenné živočíšne produkty, hoci sú mäsové pokrmy na našich stoloch pravidelne.
Zvieracie telo viac ako len kus chudého mäsa na strategickom mieste. Je to dokonca viac ako len mäso.
Hovoríme o dnes už veľmi málo využívaných produktoch – vnútornostiach. Ich konzumácia, kedysi pre svoju cenu nevyhnutnosť, je dodnes prejavom úcty k potravinám ako aj ekologickým a ekonomickým prístupom k potravinám.
To však nie je zďaleka jediný dôvod. Tieto druhy mäsa sú aj veľmi výživné a prospešné pre naše telo.
Oplatí sa do svojho jedálnička zaradiť pečeň, srdce či dokonca pľúca.
Hydinové alebo bravčové pľúca
Pokiaľ ide o vnútornosti, na pultoch našich predajní dominujú pečeň a žalúdky. Ak sa však objavia pľúcka (asi najčastejšie kuracie alebo bravčové), oplatí sa ich vyskúšať.
Sú chudé, obsahujú železo, horčík a draslík a navyše majú 10 g bielkovín na 100 g, čo z nich robí celkom zaujímavú voľbu do rôznych jedál, ako je napríklad tento – guláš varený v jemnej omáčke.
Špeciálny guláš z bravčových pľúc
Potrebujeme:
1 kg kuracích alebo bravčových pľúc
3 mrkvy
1-2 petržlen
Kúsok zeleru
Biela časť malého póru
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1 lyžica múky
2 polievkové lyžice prepusteného masla alebo bravčovej masti
Nové korenie a bobkový list
Soľ, korenie, cukor
Postup:
Pľúca dôkladne očistíme, opláchneme a osušíme. Zeleninu ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky.
V hrnci zalejeme všetky suroviny studenou vodou.
Nastavte horák na nízky výkon, pridajte bobkový list, nové korenie, soľ a korenie. Varíme do mäkka, čo by malo trvať asi 90 minút.
Pľúca precedíme, ale všetok vývar nevylejeme. Necháme vychladnúť, nakrájame na pásiky.
Očistíme a nakrájame si cibuľu a cesnak.
Na rozohriatom prepustenom masle alebo masti opečieme pľúcka.
Chvíľu po vložení do panvice pridáme aj cibuľu a cesnak.
Mäso posypeme múkou a zalejeme pol hrnčekom vývaru.
Podľa chuti dochutíme. Varte, kým pokrm nezhustne, a potom podávajte.
Bravčové pľúca na smotane
Bravčové pľúca na smotane sú jedným z tých jedál, ktoré vyvolávajú spomienky na detstvo a tradičnú kuchyňu našich babičiek. Táto pochúťka, hoci pre niekoho možno trochu netradičná, má svoju nezameniteľnú chuť a vďaka smotanovej omáčke je jemná a lahodná.
Pripravte si s nami tento recept a vráťte sa do čias, keď sa na tanieri objavovali poctivé a chutné jedlá.
Ingrediencie:
1 kg bravčových pľúc
2 cibule
2 mrkvy
1 petržlen
1/2 zeleru
2 bobkové listy
1 lyžička cukru
5 guličiek čierneho korenia
1 lyžica octu
soľ
1 lyžica horčice
200 ml smotany na varenie
1 lyžica hladkej múky
olej
Postup:
Bravčové pľúca dôkladne umyjeme a vložíme do hrnca so studenou vodou. Pridáme bobkový list, čierne korenie a soľ. Privedieme do varu a varíme približne hodinu, kým pľúca nezmäknú. Počas varenia odstraňujeme penu.
Očistenú cibuľu nakrájame nadrobno, mrkvu, petržlen a zeler nastrúhame na strúhadle.
V hrnci na oleji speníme cibuľu, pridáme nastrúhanú zeleninu a krátko orestujeme. Pridáme hladkú múku a za stáleho miešania urobíme zápražku. Zalejeme ju vývarom z pľúc, pridáme horčicu, ocot, cukor a soľ podľa chuti.
Do omáčky pridáme uvarené a na menšie kúsky nakrájané pľúca. Všetko spolu krátko povaríme. Nakoniec pridáme smotanu na varenie a necháme prejsť varom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)