Pečené zemiaky sú jedným z najlacnejších a najjednoduchších jedál a u nás a aj preto sú veľmi obľúbené.
Môžete ich dochutiť ako chcete, ale v spojení s cibuľkou a slaninkou získate naozaj dokonalé jedlo.
Toto jedlo podávam na obed, večeru a netreba k nemu už nič zvláštne pridávať. Je jednoducho perfektné tak, ako ho vyberiete z rúry.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Vďaka videonávodu zvládne jeho prípravu hravo úplne každý.
Ingrediencie:
2 kg zemiakov
3-4 cibule
soľ
čierne korenie
6 hrubších plátkov údenej slaniny
bravčovú masť alebo olej
Pekáč s rozmeri 25×35 cm
Postup:
Ako prvé si pripravíme zemiaky – očistíme ich a nakrájame na hrubšie kolieska.
Zemiaky ochutíme solou, čiernym korením a prípadne môžeme pridať aj červenú papriku alebo majoránku.
Polovicu zemiakov rozložíme na vymastený plech.
Pridáme cibuľu a potom navrstvíme druhú polovicu zemiakov.
Slaninu nakrájame na plátky a nakrojíme okrajeme – rovnako, ako keď si chceme slaninkou opiecť na ohni.
Poukladáme na zemiaky a plech vložíme do predhriatej rúry.
Teplota pečenia je 180 stupňov a doba pečenia asi 30 minút.
Plátky slaniny počas vyprážania obraciame.
Keď sú plátky slaninky dostatočne opečené vyberieme ich na tanier a doopekáme zemiaky do hneda.
Ku koncu prípravy vložíme späť slaninu a necháme ju prehriať.
Hotové jedlo servírujeme na taniere.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Video návod: