Chlebík z KYSLEJ SMOTANY: Takéto dobré pečivo v žiadnom obchode nemajú!

Fantasticky chutný chlebík zo smotanového cesta. Neváhajte vyskúšať!

Tento recept naša moja skvelá svokra Janka na internete a keď nám ho ponúkla, všetci sme z neho boli absolútne nadšení. Poradila mi, že tá tajná superingrediencia je v kyslej smotane.

 

 

Stačí ju pridať do cesta a bude ako pavučinka.

Navyše, tento chlebík nepotrebuje kysnúť cez noc, ešte dnes si môžete pochutnávať.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Ak dáte cesto kysnúť do rúry, máte ho za chvíľku pripravené na pečenie.

Potrebujeme:

350 g hladkej múky

150 g ražnej múky

1/2 kocky kvasníc

2 lyžičky soli

 

 

2 lyžičky rasce

1 lyžica octu

1 lyžička kr. cukru

200-220 ml vlažnej vody – bochník by sa nemal po vypracovaní roztekať a mal by držať tvar, preto je množstvo vody individuálne

50 g kyslej smotany

semienkami podľa chuti

Postup:

Všetky prísady zmiešame v miske – kvások netreba miešať zvlášť.

 

 

Prikryjeme, necháme kysnúť asi 2 hodiny a potom na pomúčenej doske vypracujeme bochníky – tie by mali držať tvar (cesto by nemalo byť tekuté).

Rúru nastavíme na 230 stupňov.

 

 

Vezmeme zapekaciu misu, alebo hrniec vhodný do rúry, vysetlieme papierom na pečenie a vložíme doň vytvarovaný bochník, opäť máličko pomúčime.

Nechám takto ešte dokysnúť než sa rúra nahreje na požadovanú teplotu.

Potom misu prikryjeme pokrievkou a vložíme do rúry. Pečiem asi 30 minút.

 

 

Po tejto dobe zložíme veko a na dno rúry dáme kastról s vodou.

Takto pečiem ešte asi 15 minút niekedy aj 20 – ak máte radi dobre vypečenú kôrku.

Potom je hotovo.

 

 

Chlieb je potrebné preložiť hneď na mriežku, aby sa zospodu nezaparili. necháme úplne vychladnúť.

Chlebík je výborný a mäkučký.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes