Zemiaky sú celkom obyčajnou surovinou, ktorú bežne využívame na prípravu mnohých pokrmov. Čo by ste však povedali na to, keby ste z naoko bežného jedla – pečených zemiakov, razom vykúzlili vynikajúcu večeru s nefaľšovaným gréckym šmrncom. Poďte si spolu s nami pripraviť vynikajúce zemiaky na grécky spôsob.
Potrebujeme:
¼ šálky olivového oleja (príp. masla)
Šťavu z 1 citróna
3 – 4 strúčiky cesnaku
Soľ, čierne mleté korenie (ideálne čerstvo namleté)
1 lyžicu sušeného oregana
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
250 ml kuracieho (príp. zeleninového) vývaru
2 lyžice najemno strúhaného parmezánu
1 lyžicu nasekanej petržlenovej vňate
2 kg zemiakov
Postup:
Rúru nastavíme na 210 – 220 stupňov.
Zemiaky očistíme a nakrájame na mesiačiky.
Pripravíme si plech na pečenie, ktorý vymastíme trochou masla.
V malej miske zmiešame olivový olej s citrónovou šťavou, cesnakom, soľou, čiernym mletým korením, sušeným oreganom a vývarom.
Zmes nalejeme na zemiaky. Tekutá zmes by mala siahať približne do polovice zemiakov (nemala by ich celkom pokrývať).
Plech vložíme do rúry a prvých 40 minút pečieme zemiaky prikryté fóliou. Potom fóliu odstránime a pečieme ďalších 20 – 30 minút. Ak sa nám zdá, že na plechu je málo tekutiny, môžeme podliať trochou vody.
Po uplynutí tohoto času vyberieme plech z rúry a zemiaky posypeme parmezánom a nasekanou petržlenovou vňaťou. Plech vložíme ešte na chvíľku do rúry – kým sa syr nezačne topiť.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: coolinarika