Tento koláčik som skúsila už pred rokmi a pečiem ho pravidelne. V podstate vyzerá ako obyčajná piškóta, ale je omnoho jemnejšia, chutnejšia a voňavejšia. Na prípravu totižto nepoužijeme múku, ale pudingový prášok!
Potrebujeme:
4 ks vajíčka väčšie
4 ks prášok pudingový podla chuti
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 dl cukor kryštálový
1 dl olej
2 ČL kypriaci prášok do pečiva
Na vrch:
Karamelové salko, džem….
Ak sa rozhodnete použiť karamelové salko, odporúčam ubrať cukor, koláčik bude skutočne sladký :-)
Postup:
Na pečenie si pripravíme podlhovastú formu alebo okrúhlu formu či menší pekáč vymastený maslom.
Najprv si pripravíme 4 pudingové prášky, mali by byť rovnaké – ja mám najradšej z vanilkového pudingu, ale môžete použiť aj ovocný puding alebo čokládový – koláčik bude zakaždým chutiť inak a bude mať aj inú farbu.
Napríklad malinový puding milujú moje deti – piškóta krásne rozvoniava a má ružovú farbu.
Takže poďme na prípravu piškóty – do misky vysypeme pudingy, pridáme prášok do pečiva, premiešame a dáme bokom.
Celé vajíčka s cukrom vyšlaháme dobre do penista. Ked to máme, šlaháme dalej a potroche k tomu prilievame olej.
A teraz už len vmiešame do toho už pripravený pudingový prášok zmiešaný s práškom do pečiva.
Vlejeme do pekáčika a pečieme 20-25 minút na 170°C.
Piškótu treba počas pečenia sledovať, pretože každá rúra pečie inak – tiež rozhoduje to, či pečiete v hlbokej forme alebo na plytkom plechu.
Druhý recept: Piškóta bez múky s kakaom a orechmi
Tento recept je na lahodnú a ľahkú piškótu bez múky, ktorá je ideálna ako korpus na tortu, zákusok alebo len tak na zahryznutie. Piškóta je vláčna a chutná, a navyše je bez lepku.
Potrebujeme:
5 vajec
160 g práškového cukru
160 g mletých orechov (vlašské, mandle, lieskové)
0,5 – 1 PL kakaa
1/2 čajovej lyžičky soli
Postup:
Vyhrejte rúru na 180 °C. Oddeľte bielky od žĺtkov.
Žĺtky vyšľahajte s cukrom do peny.
Pridajte mleté orechy, kakao a soľ a premiešajte. Bielky vyšľahajte do tuhého snehu.
Sneh z bielkov opatrne vmiešajte do žĺtkovej zmesi.
Cesto nalejte do tortovej formy vymastenej maslom a vysypanej kokosom.
Pečte v rúre predhriatej na 180 °C asi 30 minút, kým nie je piškóta zlatohnedá.
Po upečení nechajte piškótu vychladnúť a potom ju môžete plniť podľa chuti.
Tipy:
Pre extra chuť môžete do cesta pridať rum, vanilku, alebo škoricu.
Piškótu môžete ozdobiť čerstvým ovocím, šľahačkou, alebo polevou.
Namiesto orechov môžete použiť aj mak, alebo kokos.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)