Výborný recept na vysoké a nadýchané syrové pagáče.
Potrebujeme:
500 g múka hladká špeciál
250 g magarín
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
2 ks žltky
200 ml (1 téglik) smotana kyslá
100 ml vlažné mlieko do kvásku
1 ČL cukor
30 g droždie
100 g syr strúhaný
na potretie:
vajce
na posypanie:
trochu strúhaného syra
Postup:
Pripravíme si kvások z vlažného mlieka, cukru a droždia.
Necháme ho asi 5 min vyjsť.
V múke roztrieme margarín, pridáme soľ, vaječné žĺtky, smotanu a kvások.
Strúhaný syr môžete pridať do cesta už v tomto kroku, alebo až neskôr, výsledok bude rovnako vynikajúci.
Cesto necháme 15 min. odpočinúť.
Pomocou valčeka si cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm.
Teraz môžete cesto posypať syrom, ak ste ho nepridali v predošlom kroku.
Prípadne môžete syr rozdeliť na 2 časti, jednu vmiešať do cesta na začiatku a druhú navrstviť na rozvaľkané cesto.
Preložíme zhora dole a sprava doľava.
Cesto zase rozvaľkáme na 1 cm a znova ho preložíme (už nesypeme syr).
Celkom ho preložíme 3x.
Po každom preložení by malo cesto odpočinút asi 15 min, ale ja som zvyčajne netrpezlivá a pagáčiky sa aj tak krásne vydaria.
Po poslednom preložení si cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 2 cm.
Vykrajujeme z neho kolieska.
Plech vymastíme, alebo vyložíme papierom na pečenie, poukladáme naň pagáče.
Môžeme im na vrchu spraviť nožíkom mriežku, potrieme ich rozšlahaným vajcom a posypeme syrom.
Pečieme ich 20 minút na 180°.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)