Úžasný recept mojej starej mamy na nadýchané jemné pečivo.
Moje deti ich milujú na raňajky alebo desiatu.
Tajomstvo spočíva v pridaní octu do cesta.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Famózny recept na jemné domáce pečivo z youtube kanála AZIZA GOTOVIT.
Potrebujeme:
600 g + 2 PL hladkej múky
400 ml mlieka
8 g sušeného droždia
80 g kryštálového cukru
1 ČL soli
2 ČL octu
2 PL rastlinného oleja
30 g+30 g masla
Na potretie:
1 žĺtok
1 PL mlieka
Na posyp:
mak podľa chuti
Postup:
Do hlbokej misy nasypeme múku, do ďalšej misky nalejeme teplé mlieko.
Do misky s mliekom nasypeme cukor a soľ.
Pridáme vajce a metličkou vymiešame.
Pridáme droždie a dobre premiešame.
Do stredu múky vytvoríme jamku a nalejeme kvások.
Špachtľou zamiešame.
Pridáme dve lyžice múky, zamiešame a cesto preložíme na stôl.
Na cesto položíme zmäknuté maslo a rukami vymiesime.
Potom cesto polejeme octom a opäť premiesime.
Misku vymastíme olejom.
Vložíme cesto, prekryjeme fóliou a utierkou a necháme 30 minút kysnúť.
Z nakysnutého cesta vytlačíme vzduch a na stole rukami roztiahneme do veľkého kruhu.
Cesto potrieme zmäknutým maslo a zložíme na tretiny (viď video).
Potom cesto nakrájame na šesť rovnakých častí.
Nakrájanú časť cesta zrolujeme a spojíme konce (viď video).
Pečivo poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Prekryjeme fóliou a necháme 10 minút odpočívať.
Po uplynutí doby potrieme vrch zmesou žĺtka a mlieka.
Posypeme makom a plech vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 30 minút pri teplote 180°C.
Po upečení necháme pečivo vychladnúť a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: