Legendárna MRAMOROVÁ bábovka od mojej maminky: Na nedeľnom stole nemôže chýbať, tu je recept!

Ako zvykne hovoriť, jej tajomstvom je špeciálna prísada v ceste.

Moja maminka robí túto bábovku odkedy si pamätám. Má recept, s ktorým je vždy krásne nadýchaná a jemná.

 

 

Ako zvykne hovoriť, jej tajomstvom je špeciálna prísada v ceste – kyslá smotana.

Vďaka jej pridaniu ostane bábovka vláčna, je fantasticky jemná a chutná.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Navyše, mamina pozná aj skvelý trik, ktorý pomôže každému, komu sa bábovka nedá ľahko vyklopiť z formy.

Vďaka tomuto jednoduchému postupu vám z formy doslova vypadne.

Potrebujeme:

3 vajcia

 

 

170g cukor kr.

250ml smotana kyslá

1 cukor vanilkový

250g múka polohrubá

1 prášok do pečiva

4 polievkové lyžice kakaa

Ďalej (voliteľné):

 

 

Čokoládová poleva

Citrónová poleva

mandľové lupienky

Postup:

Ako prvé si nachystáme si suroviny a pustíme sa do prípravy cesta.

Vyšlaháme celé vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom.

 

 

Pridáme kyslú smotanu a múku rozmiešanú s kypriacim práškom do pečiva.

Bábovkovú formu (205 mm x 205 mm) si vymastíme a vysypeme múkou.

Časť vymiešaného cesta vylejeme do pripravenej formy.

Do zvyšku cesta primiešame kakao a vylejeme na bledé cesto do formy.

 

 

Ak budete striedavo liať do formy svetlé a tmavé cesto, mramorový efekt bude ešte krajší.

V rúre vyhriatej na 180 °C bábovku pečieme asi 40 minút.

A teraz trik, vďaka bábovku ľahko vyberiete z formy,

Po upečení a vybratí formy z rúry ju položíme na mokrú utierku (ja zvyknem celú formu na chvíľu zabaliť do mokrej utierky).

Po chvíli bábovka z formy doslova vyskočí :-)

 

 

Ďalší trik, ktorý používajú skúsené pekárky, je ponoriť formu na chvíľu do misky so studenou vodou, aj toto vraj funguje výborne. Ja používam metódu s mokrou utierkou, ale je to len na vás.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes