Moja maminka robí túto bábovku odkedy si pamätám. Má recept, s ktorým je vždy krásne nadýchaná a jemná.
Ako zvykne hovoriť, jej tajomstvom je špeciálna prísada v ceste – kyslá smotana.
Vďaka jej pridaniu ostane bábovka vláčna, je fantasticky jemná a chutná.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Navyše, mamina pozná aj skvelý trik, ktorý pomôže každému, komu sa bábovka nedá ľahko vyklopiť z formy.
Vďaka tomuto jednoduchému postupu vám z formy doslova vypadne.
Potrebujeme:
3 vajcia
170g cukor kr.
250ml smotana kyslá
1 cukor vanilkový
250g múka polohrubá
1 prášok do pečiva
4 polievkové lyžice kakaa
Ďalej (voliteľné):
Čokoládová poleva
Citrónová poleva
mandľové lupienky
Postup:
Ako prvé si nachystáme si suroviny a pustíme sa do prípravy cesta.
Vyšlaháme celé vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom.
Pridáme kyslú smotanu a múku rozmiešanú s kypriacim práškom do pečiva.
Bábovkovú formu (205 mm x 205 mm) si vymastíme a vysypeme múkou.
Časť vymiešaného cesta vylejeme do pripravenej formy.
Do zvyšku cesta primiešame kakao a vylejeme na bledé cesto do formy.
Ak budete striedavo liať do formy svetlé a tmavé cesto, mramorový efekt bude ešte krajší.
V rúre vyhriatej na 180 °C bábovku pečieme asi 40 minút.
A teraz trik, vďaka bábovku ľahko vyberiete z formy,
Po upečení a vybratí formy z rúry ju položíme na mokrú utierku (ja zvyknem celú formu na chvíľu zabaliť do mokrej utierky).
Po chvíli bábovka z formy doslova vyskočí :-)
Ďalší trik, ktorý používajú skúsené pekárky, je ponoriť formu na chvíľu do misky so studenou vodou, aj toto vraj funguje výborne. Ja používam metódu s mokrou utierkou, ale je to len na vás.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)