Dobrá polievka je základ. My vám v dnešnom článku prinášame zbierku receptov na super zdravé polievky proti chorobám a na lepšiu imunitu.
Extra silná polievka na silnú imunitu a na boľavé hrdlo
Potrebujeme:
2 lyžice masla alebo masti
1,5 hlávky cesnaku + zopár strúčikov na záver
5 – 6 stredne veľkých zemiakov
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1L vývaru
2 PL oleja
Korenie – bobkový list, čierne korenie, soľ
Celozrnná bageta alebo chlebík
Na servírovanie:
Opečený chlebík, alebo bageta (tiež môžeme potrieť cesnakom)
Nastrúhaný syr (pridá polievočke na chuti)
Postup:
Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na kocky.
Cesnak ošúpeme.
V hrnci na plameni roztopíte maslo, pridáme zemiaky a necháme smažiť zhruba 2 minúty.
K zemiakom pridáme cesnak (celé strúčiky), bobkový list, čierne korenie a soľ.
Premiešame a prilejeme vývar.
Varíme asi 20 minút, kým sa zemiaky neuvaria.
Keď sú zemiaky uvarené, vyberieme z hrnca bobkový list a polievku rozmixujeme mixérom do jemnej konzistencie.
Pridať môžeme ešte pár strúčikov cesnaku.
Koľko strúčikov pridáte, takú silu bude polievka mať, radšej priebežne ochutnávajte, aby ste to so silou neprehnali.
Premiešame a môžeme podávať.
Poznámka:
Polievka obsahuje skutočne dosť veľa cesnaku a preto by ju mali osoby trpiace nízkym tlakom konzumovať s mierou, prípadne ubrať množstvo cesnaku.
Extra silný vývar podľa starkej
Potrebujeme:
2 mrkve
¼ zeleru
1 kaleráb
1 petržlen
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
skelet a odrezky z 1 kuraťa
5 guličiek čierneho korenia
5 guličiek farevného korenia
5 bobkových listov
1 zväzok byliniek podľa chuti (oregano, estragón, tymian, rozmarín…)
2 lyžičky soli
Petržlenovú vňať
Tip: ak chcete extra silnú chuť, môžete pridať aj hovädzie špikové kosti
Postup:
Kuracie mäso poriadne opláchneme a vložíme do hrnca.
Pridáme očistenú koreňovú zeleninu a petržlenovú vňať.
Cibuľu, mrkvu a petržlen stačí prekrojiť na polovice, zeler a kaleráb môžeme nakrájať na trochu menšie kúsky.
Cesnak ošúpeme a pridáme vcelku.
Zalejeme studenou vodou a zmes privedieme k varu.
Akonáhle voda zovrie, pozbierame bielkovinovú penu, ktorá sa nám na povrchu vytvorila.
Teplotu zmiernime a vývar varíme pod pokrievkou na slabom stupni približne jeden a pol hodiny.
Ak sa nám odparí voda, podľa potreby ju môžeme dopĺňať.
Po hodine a pol odoberieme z vývaru mäso a zeleninu.
Mäso natrháme na menšie kúsky, zeleninu môžeme nakrájať na menšie časti. Podávame s cestovinou podľa chuti.
Protichrípková polievka
Potrebujeme:
4 mladé cibuľky
2 strúčiky cesnaku
50 g zázvoru
1 čili paprička
6 šálok kuracieho vývaru
Olej a moská soľ
Postup:
Na troche oleja krátko orestujeme nakrájanú cibuľku, cesnak a zázvor. Znížime teplotu a zalejeme vývarom.
Necháme povariť asi 20 minút a na konci pridáme nasekané chilli.
Pridáme soľ a môžeme odstaviť.
Poctivá cesnaková polievka proti chrípke a zápalom
Potrebujeme:
1 hlávku cesnaku
6 zemiakov nakrájaných na kocky
1 lyžicu masla alebo oleja
1 lyžičku mletej rasce
Mojaránku
1 lyžicu vegety – ideálne domácej
2 lyžice múky
Petržlenovú vňať
Asi 1,5 l vývaru alebo obyčajnej vody s 2 kockami bujóny
Soľ a čierne korenie podľa chuti
Ďalej:
2-3 krajce chleba nakrájaný na kocky
Strúhaný syr
Postup:
V hrnci roztopíme maslo a opražíme na ňom pretlačený cesnak. Poprášime múkou, premiešame a zalejeme vodou s bujónom alebo vývarom. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky a varíme domäkka (čím viac necháte zemiaky rozvariť, tým bude polievka hustejšia).
Potom polievku zložíme z plameňa, dochutíme ju vegetou, rascou, majoránkou a soľou, pridáme petržlenovú vňať a všetko spolu rozmixujeme.
Chlieb nakrájame na kocky a na oleji dochrumkava opražíme. Opečený chlieb dáme do každej porcie až tesne pred podávaním. Polievku môžeme servírovať aj vo vydlabanom bochníku a výborne chutí aj s pridaným strúhaným syrom.
Pórová proti kašľu
Potrebujeme:
1 väčší pór
2 zemiaky
2 mrkvy
petržlenovú vňať
pažítku
maslo
zeleninový vývar
kôpor
vajcia uvarené namäkko
soľ, mleté čierne korenie
Postup:
V hrnci rozpustíme maslo, vložíme pór nakrájaný na kolieska a kúsky mrkvy, posolíme a 2-3 minúty opekáme. Vložíme pár lístkov petržlenovej vňate s pažítkou, zalejeme vývarom, prikryjeme a na miernom plameni varíme asi 15 minút. Potom do hrnca pridáme vopred očistené, pokrájané zemiaky, podľa potreby prilejeme vývar a spolu dovaríme domäkka. Uvarenú polievku aj s bylinkami rozmixujeme, okoreníme a dosolíme. Podávame s vajcami uvarenými namäkko a ozdobíme kôprom.
Silná ázijská polievka so zázvorom a cesnakom proti chrípke a vírusom
Potrebujete:
1 lyžica olivového oleja
3 šalotky – nakrájané na kocky
1 zväzok mladej cibuľky – nakrájanej na kolieska
4 strúčiky cesnaku – prelisované alebo nastrúhané
2 lyžice čerstvého mletého alebo strúhaného zázvoru
5 šálok kuracieho vývaru + uvarené kuracie mäso
2 kusy badiánu
2 lyžice sójovej omáčky
280 g šampiňónov nakrájaných na plátky
1,5 hlávky čínskej kapusty – nasekanej nahrubo
sezamové semienka a vločky
Postup:
V hrnci zohrejeme 2 lyžice olivového oleja, pridáme nasekanú šalotku a restujeme dosklovita. Pridáme nasekanú zelenú cibuľku, nasekaný cesnak a zázvor. Premiešame a varíme 1-2 minúty, kým nezacítime prenikavú vôňu zázvoru.
Prilejeme vývar, sójovú omáčku, badián, kuracie mäso a prikryjeme pokrievkou. Necháme prevariť po dobu asi 10 minút. Pridáme nakrájané šamiňóny, čínsku kapustu a varíme ešte asi 5-8 minút. Uvarenú polievku podávame so sezamovanými semienkami.
Mrkvová so zázvorom
Potrebujeme pre 4 osoby:
4 kusy mrkva
1 smotana na varenie
1 domáci zeleninový bujón (ak nemáte použite namiesto vody zeleninový vývar)
1 kus zeleru
1 zemiak
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
2 lyžice oleja
2 kusy petržlenu
Kúsok petržlenu (koreň)
pažítka
soľ
1 koreň zázvoru
vodu
Postup:
Ošúpeme mrkvu, zeler, petržlen a zemiak, umyjeme a nakráme na menšie kúsky. Cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme na troške oleja. Pridáme zeleninu. Zalejeme vodou a pridáme bujón, ochutíme soľou, korením. Nakoniec pridáme nastrúhaný zázvor a cesnak. Varíme 20 minút. Keď je zelenina mäkká, zložte polievku z ohňa. Rozmixujte s mixérom, potom dajte späť na sporák a nalejte smotanu. Chvíľku povearíme, aby som sa trochu spojil. Pred podávaním posypeme nakrájanou cibuľou a petržlenom.
Ak máte radi krémové polievky, nenechajte si ujsť brokolica! Zdravá, intenzívna chuť a farba, ktoré si užijete.
Kapustová polievka pri nádche
Potrebujeme:
1/2 hlávky kapusty
300 ml šťavy z kyslej kapusty
5 zemiakov
2 cibule nakrájané
6 strúčikov cesnaku nakrájané
soľ
nové celé korenie (3 guľôčky)
mleté čierne korenie
Červená paprika
bobkový list
1 väčší zemiak na zahustenie
Postup:
Nakrájame si zemiaky a kapustu a dáme variť do 2 litrov slanej vody. Pridáme cibuľu, cesnak, bobkový list, tri guľôčky nového korenia, pol lyžičky mletého čierneho korenia a mletú papriku. Keď zemiaky zmäknú, prilejeme kyslú šťavu. Zahustíme rozmixovaným zemiakom. Podávame so strúhaným cestom alebo s celozrnným chlebom.
Brokolicová sýta polievka a vitamínmi
Potrebujeme pre 4 osoby:
50 dkg brokolice
10 dkg syra
Strúčik cesnaku
2 ks mrkvy
1,6 dl smotany na varenie
1 červená cibuľa
2 dkg masla
štipka
soľ
Muškátový oriešok
1 kocka bujónu (slepačí, zeleninový – najlepšie je použiť domáci bujón)
Postup:
Umyte brokolicu a rozdeľte na ružičky. Očistite mrkvu, nastrúhajte na jemno, ošúpte červenú cibuľu nakrájajte ju. Rozpustite maslo na panvici a osmažte cibuľu. Pridajte mrkvu, brokolicu a nalejte toľko vody alebo vývaru, koľko budete chcieť mať polievky. Povarte vývar asi 15 minút.
Keď zelenina zmäkne, pridajte smotanu, bujónom, korením, muškátovým orieškom, cesnakom, soľou a premiešajte. V prípade potreby môžete zriediť troškou vody. Pridajte syr a znovu prevarte Ak sa roztopí, môžete ho odobrať z ohňa.
Blesková mrkvová polievka na lepšiu imunitu
Potrebujeme:
500 g mrkvy
1 zeler
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
2 lyžice olivového oleja
Soľ a čierne mleté korenie
Bazalku
2 l vody
Postup:
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Potom pridáme očistenú a na kocky nakrájanú mrkvu a zeler. Orestujeme, pridáme pretlačený cesnak, ochutíme soľou a korením a zalejeme vodou. Varíme, kým zelenina nezmäkne.
Potom rozmixujeme, dochutíme bazalkou a môžeme servírovať.
Super – zdravá polievka s ružičkovým kelom
Potrebujeme:
350 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, kaleráb, zeler, paštrnák)
200 g ružičkového kelu
3 lyžice olivového oleja
1 l slepačieho vývaru
Soľ, čierne korenie
Nadrobno nasekanú petržlenovú vňať alebo pažítku
Postup:
Zeleninu pokrájame nadrobno a orestujeme na olivovom oleji. Ochutíme soľou, korením, zalejeme vývarom a necháme variť. Pred koncom varenia pridáme kel a petržlenovú vňať.