Tento chutný dvojfarebný koláčik má dve príchute – vanilkovú a kakaovú.
Je vynikajúci k čaju alebo ku kávičke a rýchlo ho pripravíte aj pre nečakanú návštevu.
Zvládne ho aj začínajúca gazdinka a pripravuje sa z bežne dostupných surovín.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Postupujte podľa tohto jednoduchého receptu z youtube a určite sa podarí!
Potrebujeme:
formu s rozmermi 16 x 16 x 7 cm
70 ml plnotučného mlieka
50 ml rastlinného oleja
60 g hladkej múky
4 žĺtky
1/2 ČL vanilkovej esencie
10 g kakaa
4 bielky
1/4 ČL soli
1 ČL citrónovej alebo pomarančovej šťavy
70 g kryštálového cukru
čokoládové kvapky na ozdobenie
Postup:
Do misy si nalejeme plnotučné mlieko, pridáme rastlinný olej a preosiatu múku.
Všetko spolu vymiešame na kompaktnú hmotu.
Následne po jednom zapracujeme žĺtky, ktoré sme si oddelili od bielkov.
Vzniknutú hmotu rozdelíme do dvoch misiek, do jednej primiešame kakao a do druhej vanilkovú esenciu.
Bielky si vyšľaháme s trochou soli a lyžičkou citrónovej šťavy a začneme šľahať.
Po napenení postupne prisypeme kryštálový cukor a vyšľaháme tuhý sneh.
Rúru si predhrejeme na 160 °C, polovicu vyšľahaného snehu primiešame do kakaovej hmoty a polovicu do vanilkovej hmoty.
Formu si vystelieme papierom na pečenie, na spodok nalejeme kakaové cesto a navrch pomocou vrecúška rovnomerne navrstvíme vanilkové cesto.
Špachtľou uhladíme, po okraji môžeme vytvoriť pomocou rukoväte špachtle vlnky a nakoniec ešte celý vrch ozdobíme čokoládovými kvapkami.
Formu vložíme na plech, do ktorého sme si naliali 1 cm vriacej vody a následne spolu vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 150 – 160 °C pri spodnom, aj hornom ohreve asi 75 minút.
Hotovo.
Upečený koláčik nakrájame a podávame.
Dobrú chuť!
Video návod: