Obľúbený vianočný koláč „OPITÉ ČEREŠNE“: Úplne sa rozplýva na jazyku!

Hľadáte inšpiráciu na špeciálnu príležitosť? Koláč "Opité čerešne" je ideálnym zákuskom, ktorý ohromí vašich hostí.
[mashshare]

„Opité čerešne“ – názov, ktorý znie ako sľub nezabudnuteľného chuťového zážitku.

 

 

Tento klasický dezert vás zavedie do sveta sladkých čerešní naložených v alkohole a jemného cesta, ktoré sa v ústach rozplýva.

Chcete sa dozvedieť, ako si tento lahodný koláč pripraviť doma?

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

Na opité čerešne:

500 g odkôstkovaných čerešni

300 ml rumu

Na piškótu:

1 pohár polohrubej múky

2 lyžice kakao

1 čajová lyžička prášok do pečiva

4 vajcia

1 pohár práškový cukor

Na punč:

125 ml rumu v ktorom boli namočené čerešne

200 ml vody

1 čajová lyžička cukru

Na krém s nutellou a čerešňami:

250 g masla pri izbovej teplote

200 g nutella izbová teplota

scedené čerešne z rumu

Na smotanový krém:

500 ml studená smotana na šľahanie 33%

3 lyžice práškového cukru (alebo podľa chuti)

2 čajové lyžičky želatíny v prášku

Ďalej:

kakao alebo strúhaná tmavá čokoláda

Postup:

Čerešne zalejeme rumom a necháme ich cez noc odstáť.

 

 

Múku zmiešame s kakaom a práškom do pečiva. Bielka vyšľaháme na tuhý sneh, pridáme cukor, premiešame, po jednom pridáme žĺtka a miešame.

Opatrne primiešame múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva.

Pečieme vo vyhriatej rúre na plechu na papieri na pečenie pri 170°C asi 25-30 minút.

Necháme vychladnúť. Odstránime papier na pečenie a ostrím nožom odrežeme vrchnú kôrku z plátu.

Krém s Nutellou a čerešňami:

 

 

Maslo vymiešame do peny, postupne pridáme nutellu a miešame do krémova.

Nakoniec pridáme scedené čerešne a jemne premiešame.

Smotanový krém:

Želatínu zmiešame s 60 ml studenej vody, necháme 10 minút odstáť. Postupne zohrievame, kým sa želatíne rozpustí. Nesmie vrieť. Necháme ochladnúť.

Studenú smotanu a práškový cukor vyšľaháme na tuhú šľahačku. Ochladenú, tekutú želatínu pomaly zašľaháme do tuhej šľahačky.

V 200 ml teplej vody rozpustime lyžicu cukru a zmiešame s 125 ml rumu v ktorom boli namočené čerešne.

 

 

Kakaový plát polejeme pripraveným punčom.

Krém s nutellou natrieme na vrch plátu a zarovnáme.

Na to natrieme smotanový krém a zarovnáme, ochladíme v chladničke. Posypeme kakaom a strúhanou čokoládou.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes