Keď ich raz ochutnáte a zvyknete si na ne, nebudú môcť chýbať vo vašej mrazničke. Tvarohové guľky totiž predstavujú sladkú maškrtu, ktorá nielenže chutí tým najmenším, ale plnohodnotne zasýti aj na obed – a to aj tých najväčších jedákov. Čo však treba podotknúť a zvýrazniť, ich príprava je nesmierne jednoduchá. Samotné varenie dokonca zaberie len pár minút. A aby toho nebolo málo, môžete ich pripravovať na viacero rôznych spôsobov. Aj preto vám odporúčame, aby ste si nasledujúci recept na tvarohové guľky zapísali do vašej vlastnej kuchárskej knihy. Určite ho nejeden raz využijete.
Zoznam potrebných ingrediencií
Na prípravu našich tvarohových guliek nebudete potrebovať nič neobvyklé. Nachystajte si:
- 500 g hrudkového tvarohu,
- 250 g detskej krupice,
- 2 vajíčka,
- 1 PL práškového cukru,
- 1 ČL soli
- maslo na poliatie,
- kakao, granko, strúhanku, mleté orechy, džem alebo jogurt na dochutenie, resp. ako prílohu.
Všetky potrebné ingrediencie si pohodlne a bez problémov zaobstaráte v akomkoľvek hypermarkete. No vzhľadom na to, že do guliek ide pomerne veľké množstvo tvarohu, vám odporúčame ešte pred nákupom preskúmať akciové letáky online. Možno zistíte, že v niektorom z obchodov aktuálne prebiehajú zľavy na tvaroh, prípadne na iné z vyššie zmieňovaných ingrediencií, vďaka ktorým ušetríte.
Recept na tvarohové guľky
Jednotlivé suroviny starostlivo a precízne zmiešajte do kompaktného cesta, z ktorého môžete začať tvoriť guľky s priemerom približne 3 cm. V tomto kroku pokojne prizvite na pomoc aj tých najmenších. Varenie s deťmi je totiž výborné pre rozvoj a výchovu. Ak sa vám náhodou bude cesto priveľmi lepiť na ruky, pridajte doň ešte trochu krupice. V závislosti od veľkosti by vám malo z jedného cesta vyjsť približne 30 až 40 tvarohových guliek.
Samotné varenie je už skutočne jednoduché. Do hrnca si nalejte vodu, trochu ju osoľte na zvýraznenie chuti guliek a nechajte zovrieť. Potom vložte vytvarované guľky a varte ich, až kým nevyplávajú na povrch. Potrvá to asi 7 minút. Za ten čas si môžete roztopiť maslo a poliať ním dná tanierov, na ktoré budete guľky servírovať.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Hotové tvarohové guľky naservírujte na taniere, polejte zvyškom roztopeného masla a posypte ľubovoľnou posýpkou podľa vlastných preferencií. Skvelou voľbou je napríklad kakao či granko. A výborne chutí aj kombinácia strúhanky, práškového cukru a mletých orechov. Na záver si to môžete celé spestriť ešte sladkým džemom alebo jogurtom podľa vašej chuti.
Praktické tipy
Ako sme spomínali o čosi vyššie, z jednej dávky dokážete vytvarovať cca 30 – 40 tvarohových guliek s priemerom asi 3 cm. Toto množstvo je optimálne asi pre 4-člennú rodinu. Ak náhodou varíte pre menej ľudí, neuvarené guľky môžete dať zamraziť. Pri ďalšom varení ich pokojne vkladajte do horúcej vody ešte zamrznuté. Odporúčame vám však, aby ste jednotlivé guľky poukladali najprv na tácku/tanier a dali do mrazničky na takomto podklade. Neskôr ich vyberte a preložte do vrecúška či misky. Predídete tak nežiadúcemu zlepovaniu a deformovaniu guliek.
Naše tvarohové guľky majú veľkú výhodu vo svojej univerzálnosti. Môžete ich totiž pripravovať pri rôznych príležitostiach. Pokiaľ si ich zvyknete skladovať v mrazničke, určite sa vám osvedčia ako prvá voľba rýchleho obedu, keď nebudete stíhať alebo nebudete vedieť, čo uvariť. Okrem toho spĺňajú aj všetky predpoklady na to, aby boli ľahkou, teplou večerou alebo napríklad chutným dezertom po hlavnom jedle.