Toto je recept na najlepšie vianočné MEDOVNÍČKY: Sú plnené lekvárom a poliate čokoládou!

Plnené medovníčky s lekvárom si zamilujete na prvé ochutnanie.

Vynikajúci recept, ktorý bude hviezdou na vašom vianočnom stole. Plnené medovníčky s lekvárom si zamilujete na prvé ochutnanie, vydržia dlho mäkučké a sú ideálne na vianočnú výslužku pre vašich drahých.

 

 

Inšpiráciu na tento skvelý recept sme našli u pani Renaty S.

Potrebujeme:

250 g med

250 g cukor

100 g maslo

štipka soľ

15 g korenie perníkové

1 ČL sóda bikarbóna

600 g múka hladká

20 g kakao

2 ks vajcia

lekvár

Poleva:

čokoláda

tuk

Postup:

 

 

Cukor, med a maslo dáme do menšieho hrnca a na jemnom plameni a za občasného miešania zahrievame, kým sa cukor úplne nerozpustí.

Odstavíme zo sporáka a necháme trochu vychladnúť.

Potom pridáme soľ a perníkové korenie a premiešame, aby sa koreniny rovnomerne rozvrstvili do celej zmesi.

Pridáme rozšľahané vajcia a znovu premiešame.

Múku, kakao a sódu bikarbónu preosejeme a nalejeme do nej medovú zmes.

 

 

Premiešame a vypracujeme tuhšie cesto. Počas miesenia sa cesto bude lepiť, v prípade potreby môžeme prisypať trošku múky, resp. si pomúčiť ruky, ale nie príliš veľa, lebo budú perníky príliš tuhé.

Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme cez noc odpočívať v chladničke.

Na druhý deň na jemne pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na hrúbku asi 3 mm a vykrajujeme rôzne tvary.

 

 

Na polovicu vykrojených koláčikov dáme za pol lyžičky lekváru a prikryjeme identickým tvarom tak, aby sme nestláčali stred (inak by vytiekol lekvár).

Okraje koláčikov dôkladne popritláčame, aby sme lekvár uzavreli vo vnútri.

Pečieme v rozohriatej rúre na plechu vystlanom papierom na pečenie pri 180 stupňoch asi 12-14 minút podľa veľkosti perníčkov.

Pečieme radšej kratšie ako dlhšie, dlhšie pečenie perníčky vysuší a budú tvrdé. Po dopečení necháme úplne vychladnúť.

 

 

Vychladnuté plnené perníky ozdobíme čokoládovou polevou.

Poleva:

Na polevu si v nádobe nad vodným kúpeľom roztopíme čokoládu s tukom a ponárame do nej vrchnú časť perníčkov.

Polevu necháme úplne zaschnúť. Na tretí deň sú úplne mäkké.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes