Vynikajúci recept, ktorý bude hviezdou na vašom vianočnom stole. Plnené medovníčky s lekvárom si zamilujete na prvé ochutnanie, vydržia dlho mäkučké a sú ideálne na vianočnú výslužku pre vašich drahých.
Inšpiráciu na tento skvelý recept sme našli u pani Renaty S.
Potrebujeme:
250 g med
250 g cukor
100 g maslo
štipka soľ
15 g korenie perníkové
1 ČL sóda bikarbóna
600 g múka hladká
20 g kakao
2 ks vajcia
lekvár
Poleva:
čokoláda
tuk
Postup:
Cukor, med a maslo dáme do menšieho hrnca a na jemnom plameni a za občasného miešania zahrievame, kým sa cukor úplne nerozpustí.
Odstavíme zo sporáka a necháme trochu vychladnúť.
Potom pridáme soľ a perníkové korenie a premiešame, aby sa koreniny rovnomerne rozvrstvili do celej zmesi.
Pridáme rozšľahané vajcia a znovu premiešame.
Múku, kakao a sódu bikarbónu preosejeme a nalejeme do nej medovú zmes.
Premiešame a vypracujeme tuhšie cesto. Počas miesenia sa cesto bude lepiť, v prípade potreby môžeme prisypať trošku múky, resp. si pomúčiť ruky, ale nie príliš veľa, lebo budú perníky príliš tuhé.
Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme cez noc odpočívať v chladničke.
Na druhý deň na jemne pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na hrúbku asi 3 mm a vykrajujeme rôzne tvary.
Na polovicu vykrojených koláčikov dáme za pol lyžičky lekváru a prikryjeme identickým tvarom tak, aby sme nestláčali stred (inak by vytiekol lekvár).
Okraje koláčikov dôkladne popritláčame, aby sme lekvár uzavreli vo vnútri.
Pečieme v rozohriatej rúre na plechu vystlanom papierom na pečenie pri 180 stupňoch asi 12-14 minút podľa veľkosti perníčkov.
Pečieme radšej kratšie ako dlhšie, dlhšie pečenie perníčky vysuší a budú tvrdé. Po dopečení necháme úplne vychladnúť.
Vychladnuté plnené perníky ozdobíme čokoládovou polevou.
Poleva:
Na polevu si v nádobe nad vodným kúpeľom roztopíme čokoládu s tukom a ponárame do nej vrchnú časť perníčkov.
Polevu necháme úplne zaschnúť. Na tretí deň sú úplne mäkké.