Fantastické plnené pečivo nielen na vianočný stôl.
Tento plnený chlebík chutí vynikajúco a je skvelou alternatívou klasického kupovaného chlebíka z obchodu.
Ak chcete vyskúšať niečo špeciálne, tento recept sa vám určite bude hodiť.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Videonávod na konci článku vám ukáže postup prípravy krok za krokom.
Potrebujeme:
Na cesto:
1 polievková lyžica kryštálového cukru (20 gramov)
1 lyžica suchého droždia (10 gramov)
1,5 šálky teplého mlieka (300 ml)
1 vajce
50 gramov rozpusteného masla
1 čajová lyžička soli (8 gramov)
5 šálok hladkej múky (600 gramov)
Pre náplň:
2 zemiaky
2 lyžice oleja (20 ml)
1 čajová lyžička mletej červenej papriky, čierne korenie, soľ a bylinky podľa chuti
50 gramov strúhaného syra (môžete vynechať)
Na vrch:
1 žĺtok
semienka podľa chuti
1 štipku petržlenovej vňate
Postup:
V mlieku rozmiešame droždie a cukor, pridáme vajce, rozpustené maslo a nakoniec aj múku a soľ.
Vypracujeme jednotné cesto.
Cesto uložíme do misky, prikryjeme a necháme 40 minút kysnúť.
Na náplň si očistíme, nakrájame a uvaríme zemiaky. Potom ich scedíme, roztlačíme a zmiešame s ostatnými prísadami okrem syra.
Cesto vyberieme z misky a rozdelíme na dve polovice.
Prvý plát cesta rozvaľkáme a uložíme na misu vymastenú maslom.
Na plát cesta navrstvíme náplň, posypeme syrom a druhý plát rozvaľkaného cesta.
Okraje cesta spojíme.
Do stredu cesta urobíme otvor pomocou pohára a rukami urobíme zárezy – lúče.
Potrieme žĺtkom, posypeme semienkami a petržlenovou vňaťou.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 30 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Video návod