Vianočný makovník je neodmysliteľnou súčasťou slovenských sviatkov. Jeho vôňa a chuť nás prenesú do detstva a pripomenú nám teplé chvíle strávené s rodinou.
Potrebujeme:
Cesto:
500 g múka hladká
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
250 g maslo
2 dl mlieko
20 g droždie
3 PL cukor práškový
1 vajce
1 vaječný žĺtok
trochu soľ
Maková plnka:
podľa potreby mak mletý
cukor vanilkový
cukor krupica
strúhaná citrónová kôra
sušené hrozienka
na pokropenie plnky mlieko
Na potretie:
1 ks žĺtok
1 kl mlieko trochu cukor
Postup:
Zo surovín na cesto pripravíme v mise kysnuté, vláčne cesto.
Potom ho rozdelíme na 4 rovnaké bochníky, položíme ich na dosku posypanú hladkou múkou.
Prikryjeme obrúskom a necháme kysnúť 2 hodiny.
Kým cesto kysne, pripravíme plnky podľa toho, aké záviny chcete mať a koľko plnky a cukru máte radi v závinoch.
Potom každý bochník rozvaľkáme na obdĺžnik (dlhý ako plech na pečenie).
Posypeme plnkou, tú potom pokropíme mliekom,
Podľa možnosti pevne stočíme.
Preložíme na plech vyložený papierom na pečenie – tam vojdú všetky 4 záviny, ktoré potrieme žĺtkom.
Necháme ešte pol hodiny kysnúť, potom opatrne popicháme vidličkou a dáme piecť.
Pečieme cca 30 minút pri teplote 180 stupňov.
Necháme vychladnúť a môžeme podávať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)