Každý rok robím na Božie narodenie tento obed: Nič nezmizne tak rýchlo zo stola! Recept je jednoduchý

Keď sa toto jedlo objaví na stole, všetkým sa okamžite zbiehajú slinky.
[mashshare]

Keď prídu voľné dni a najmä obdobie sviatkov, v našej kuchyni to hučí ako v úli.

 

 

U nás je už každoročnou tradíciou, že po štedrovečernej rybe sa podáva pečená krkovička.

Celá rodina sedí za jedným stolom, uprostred neho voňavý pekáč plný voňavého mäska a delikátnej prílohy.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Najlepšie mäsko na pečenie

Krkovička je dosť mastná časť bravčového tela, preto je ideálna na pečenie.

Už dlho je známe, že tuk je nositeľom chuti a jedlá z tučného mäsa sú veľmi šťavnaté a aromatické, bez toho, aby si vyžadovali prílišnú úpravu.

 

 

Tučné jedlo však potrebuje protiváhu v podobe zeleniny na vyváženie nutričných vlastností jedla.

Preto milujem tento recept na bravčovú krkovičku zapečenú so zeleninou.

Odporúčam ho vyskúšať každému.

 

 

Na tomto recepte oceňujem ešte jednu vec – je mimoriadne jednoduchý a rýchly na prípravu a – samozrejme nepočítajúc pečenie – trvá len niekoľko minút.

 

 

Na pečenú krkovičku potrebujeme:

cca 1,5 kg bravčovej krkovičky

4 cibule

1/2 póru

3-4 mrkvy

1 petržlen

papriku

 

 

3 PL paradajkového pretlaku, kečupu alebo barbecue omáčky

1 PL majonézy

rascu

sušenú papriku

granulovaný cesnak

soľ

mleté čierne korenie

Postup:

Na začiatku nakrájame krkovičku na 1,5 – 2 cm plátky. Rascu rozdrvíme v mažiari.

Plátky krkovičky potrieme z oboch strán korením.

 

 

Mäso necháme v marináde, kým si pripravíme zvyšné suroviny.

Cibuľu nakrájame na plátky hrubé asi 8 mm a vložíme do zapekacej misy.

Podobne nakrájame mrkvu, petržlen, pór a papriku.

 

 

Zeleninu poukladáme na spodok misky.

Pripravíme omáčku s kečupom alebo barbecue omáčku a majonézou.

Po dôkladnom premiešaní pridáme omáčku k zelenine.

 

 

Zamiešame, osolíme a okoreníme.

Na vrch poukladáme plátky mäsa.

Všetko vložíme do rúry predhriatej na 180°C.

 

 

Pečieme 20 minút.

Potom mäso otočíme a pečieme ďalších 20 minút.

Po uplynutí doby prikryjeme nádobu a dusíme ďalšiu približne hodinu.

 

 

Po uplynutí tejto doby je bravčová krkovička pripravená na podávanie na stôl.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes