Keď prídu voľné dni a najmä obdobie sviatkov, v našej kuchyni to hučí ako v úli.
U nás je už každoročnou tradíciou, že po štedrovečernej rybe sa podáva pečená krkovička.
Celá rodina sedí za jedným stolom, uprostred neho voňavý pekáč plný voňavého mäska a delikátnej prílohy.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Najlepšie mäsko na pečenie
Krkovička je dosť mastná časť bravčového tela, preto je ideálna na pečenie.
Už dlho je známe, že tuk je nositeľom chuti a jedlá z tučného mäsa sú veľmi šťavnaté a aromatické, bez toho, aby si vyžadovali prílišnú úpravu.
Tučné jedlo však potrebuje protiváhu v podobe zeleniny na vyváženie nutričných vlastností jedla.
Preto milujem tento recept na bravčovú krkovičku zapečenú so zeleninou.
Odporúčam ho vyskúšať každému.
Na tomto recepte oceňujem ešte jednu vec – je mimoriadne jednoduchý a rýchly na prípravu a – samozrejme nepočítajúc pečenie – trvá len niekoľko minút.
Na pečenú krkovičku potrebujeme:
cca 1,5 kg bravčovej krkovičky
4 cibule
1/2 póru
3-4 mrkvy
1 petržlen
papriku
3 PL paradajkového pretlaku, kečupu alebo barbecue omáčky
1 PL majonézy
rascu
sušenú papriku
granulovaný cesnak
soľ
mleté čierne korenie
Postup:
Na začiatku nakrájame krkovičku na 1,5 – 2 cm plátky. Rascu rozdrvíme v mažiari.
Plátky krkovičky potrieme z oboch strán korením.
Mäso necháme v marináde, kým si pripravíme zvyšné suroviny.
Cibuľu nakrájame na plátky hrubé asi 8 mm a vložíme do zapekacej misy.
Podobne nakrájame mrkvu, petržlen, pór a papriku.
Zeleninu poukladáme na spodok misky.
Pripravíme omáčku s kečupom alebo barbecue omáčku a majonézou.
Po dôkladnom premiešaní pridáme omáčku k zelenine.
Zamiešame, osolíme a okoreníme.
Na vrch poukladáme plátky mäsa.
Všetko vložíme do rúry predhriatej na 180°C.
Pečieme 20 minút.
Potom mäso otočíme a pečieme ďalších 20 minút.
Po uplynutí doby prikryjeme nádobu a dusíme ďalšiu približne hodinu.
Po uplynutí tejto doby je bravčová krkovička pripravená na podávanie na stôl.
Prajeme vám dobrú chuť!