Určite ste ho už niekedy ochutnali aj vy.
Ja tiež poznám viacero receptov na prípravu tohoto zákusku, ale vždy sa vrátim len k tomuto – najlepší recept na „metrák“ podľa našej maminky.
Potrebujeme:
Cesto:
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
4 ks vajcia
260 g práškový cukor
10 PL olej
8 PL teplá voda
260 g hl. múka
1/2 bal. prášok do pečiva
podľa chuti kakao
krém vanilkový:
1/2 l mlieka
150 g kr. cukor
1 bal. vaniklový cukor
1 bal. Zlatý klas
250 g maslo
čoko poleva
krém punčový
200 g maslo
150 g práškový cukor
350 ml mlieka
1 bal. punčový puding
Postup:
Bielky a žĺtky oddelíme.
Žĺtky vyšľaháme s práškovým cukrom za postupného pridávania oleja a teplej vody do peny.
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
Múku preosejeme a zmiešame s práškom do pečiva.
Do žĺtkovej peny jemne vmiešame sneh a pridáme múku, zľahka zamiešame.
Polovicu svetlého cesta nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy srnčieho chrbta.
Do zvyšného cesta pridáme kakao a premiešame.
Cesto nalejeme do druhej formy a naraz pečieme pri teplote 180 st. cca pol hodinu.
Po upečení cesto z formy vyklopíme a necháme vychladnúť.
Vychladnuté cesto nakrájame na tenké prúžky.
Z mlieka, cukru, vanilky, zlatého klasu alebo Zlatého klasu uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť.
Maslo vymiešame do peny, postupne pridáme puding a vyšľaháme hladký krém.
Ak chcete, môžete namiesto vanilkového krému pripraviť punčový krém.
Pripravíme ho rovnakým spôsobom, ako vanilkový krém
Striedavo lepíme kúsky svetlého a tmavého cesta pripraveným krémom.
Trochu krému môžeme nechať aj na vrch a boky.
Odložíme do chladničky na hodinu a po hodine vrch polejeme rozpustenou čokoládou.
Krájame ostrým nožom, ktorý máčame v horúcej vode.
Krájame šikmým rezom, aby sme mali krásne rezy.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)