Vedeli ste, že makové trojuholníky majú dlhú históriu?
Táto sladká pochúťka bola obľúbená už u našich predkov. Dnes vám ukážeme, ako si pripraviť modernú verziu tejto klasiky.
Potrebujeme:
0,7 dl olej
3 dl vlažné mlieko
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
0,5 kg hladká múka (ak nemáte môže byť aj polohrubá, popr. pol na pol – hl./polohr.)
2 vanilinové cukre
1 PL kryšt.cukor
1 KL soľ
1/2 kocky droždia
Plnka:
maková plnka (ja som kúpila už hotový polotovar, ale môžete si pripraviť aj doma)
Ďalej:
Hera/maslo
Vajce na potretie
Postup:
Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások.
Medzitým si v samostatnej miske pripravíme múku.
Keď vzíde kvások, pridáme ho do múky, rovnako pridáme aj ostatné prísady.
Klasickým spôsobm vypracujeme jednotné cesto.
Prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť.
Vykysnuté cesto presunieme na dosku a rozdelím na dve časti.
Na pomúčenej doske rozvaľkám na väčší plát, taký obdĺžnik a na cesto rozotriem polovicu plnky.
Navrch nastrúhame Heru, to len tak povrchu, aby boli trojuholníčky šťavnatejšie.
Cesto zrolujem a nakrájam cik-cak na trojuholníky.
Trojuholníky poukladáme vedľa seba tak cca 1 cm na papierom na pečenie vyložený plech, necháme ešte 15 minút kysnúť. To isté urobíme z druhou polovicou cesta.
Z tejto dávky vyjdú na 2 plechy, t.j. takých 24 trojuholníčkov.
Medzitým si dáme vyhriať rúru na 200 stupňov. Ešte pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a šup šup do rúry (ja dávam obidva plechy naraz). Pečiem cca 20 minút, aj to je veľa, treba pozerať ako sa „farbia“.
Upečené trojuholníčky vyberieme z plechu a preložím na misu a poprášim práškovým cukrom.
Plnky môžeme použiť aj iné – tvarohovú, orechovú, kakaovú, lekvárovú.
Toto cesto je vhodné aj na slané trojuholníčky, akurát treba vynechať 2 vanilínové cukre.
Trojuholníčky sú vynikajúce, mäkučké a lahodné.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)