Makové trojuholníčky: Sú jednoduché a neskutočne chutné, MÄKUČKÉ ostanú celé dni!

Sú nielen chutné, ale aj krásne vyzerajú.
[mashshare]

Vedeli ste, že makové trojuholníky majú dlhú históriu?

 

 

Táto sladká pochúťka bola obľúbená už u našich predkov. Dnes vám ukážeme, ako si pripraviť modernú verziu tejto klasiky.

Potrebujeme:

0,7 dl olej

3 dl vlažné mlieko

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

0,5 kg hladká múka (ak nemáte môže byť aj polohrubá, popr. pol na pol – hl./polohr.)

2 vanilinové cukre

1 PL kryšt.cukor

1 KL soľ

1/2 kocky droždia

Plnka:

 

 

maková plnka (ja som kúpila už hotový polotovar, ale môžete si pripraviť aj doma)

Ďalej:

Hera/maslo

Vajce na potretie

Postup:

Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások.

Medzitým si v samostatnej miske pripravíme múku.

 

 

Keď vzíde kvások, pridáme ho do múky, rovnako pridáme aj ostatné prísady.

Klasickým spôsobm vypracujeme jednotné cesto.

Prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť.

Vykysnuté cesto presunieme na dosku a rozdelím na dve časti.

 

 

Na pomúčenej doske rozvaľkám na väčší plát, taký obdĺžnik a na cesto rozotriem polovicu plnky.

Navrch nastrúhame Heru, to len tak povrchu, aby boli trojuholníčky šťavnatejšie.

Cesto zrolujem a nakrájam cik-cak na trojuholníky.

 

 

Trojuholníky poukladáme vedľa seba tak cca 1 cm na papierom na pečenie vyložený plech, necháme ešte 15 minút kysnúť. To isté urobíme z druhou polovicou cesta.

Z tejto dávky vyjdú na 2 plechy, t.j. takých 24 trojuholníčkov.

Medzitým si dáme vyhriať rúru na 200 stupňov. Ešte pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a šup šup do rúry (ja dávam obidva plechy naraz). Pečiem cca 20 minút, aj to je veľa, treba pozerať ako sa „farbia“.

 

 

Upečené trojuholníčky vyberieme z plechu a preložím na misu a poprášim práškovým cukrom.

Plnky môžeme použiť aj iné – tvarohovú, orechovú, kakaovú, lekvárovú.

Toto cesto je vhodné aj na slané trojuholníčky, akurát treba vynechať 2 vanilínové cukre.

Trojuholníčky sú vynikajúce, mäkučké a lahodné.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes