Rýchle a chutné LANGOŠNÍKY bez kysnutia podľa starého slovenského receptu: Sú vynikajúce!

[mashshare]

Langošníky, podpecníky, alebo osúchy. Vedeli ste, že už naši predkovia piekli chutné domáce pečivo bez toho, aby museli dlho čakať na kysnutie cesta? Áno, je to pravda!

 

 

Tieto jednoduché slané koláčiky boli obľúbenou pochúťkou na mnohých domácnostiach.

Prezradíme vám starodávny recept, ktorý vám umožní pripraviť si tieto dobroty aj dnes.

Potrebujeme (2 posúchy):

1 kg hladkej múky

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

½ kocky čerstvého droždia

500 ml vody

3 uvarené a nastrúhané zemiaky

2 lyžičky soli

olej

cesnak

1 vajce

Na vrch:

 

 

1 kyslá smotana

2 vajíčka

1 cibuľa

100 g slaniny

soľ

mleté čierne korenie

Postup:

Zo všetkých surovín na cesto vypracujeme hladké cesto – droždie rozmiešame vo vlažnej vode a necháme rozpustiť.

 

 

Medzitým si múku premiesime so soľou, pridáme droždie s vodou a najemno nastrúhané zemiaky.

Rúru si zohrejeme na 190 °C.

Dva plechy na pečenie vymastíme alebo vyložíme papierom na pečenie a ten tiež pomastíme.

Cesto rozdelíme na 2 rovnaké časti a roztiahneme na celú plochu plechu.

 

 

Ak sa cesto lepí na prsty, namočte si ich do oleja, pôjde to jednoduchšie.

Jeden posúch potrieme rozšľahaným vajíčkom.

Ten po upečení potrieme cesnakovým olejom, prípadne ho môžeme podávať s kečupom a nastrúhaným syrom.

Druhý potrieme kyslou smotanou, ktorú sme rozmiešali s 2 vajíčkami a ochutili soľou a mletým čiernym korením.

Obložíme kúskami slaniny a cibuľou.

 

 

Langošníky pečieme približne 30 -40 minút dozlata.

Podávame teplé, samostatne, alebo ako prílohu k polievke.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes