Chlieb podľa tohto receptu je neuveriteľné nadýchaný, ľahký a jemný.
Navyše je rýchlo hotový! Pri krájaní sa nerozpadá, kôrka nie je suchá a striedka je jednoducho fantastická, ako vatička.
Cesto je pripravené z bežne dostupných surovín, nepotrebujete vajcia, ani mliečne výrobky. Možno ho aj zmraziť.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
350 g hladkej múky
5 g sušeného droždia
1 ČL cukru
1 ČL soli
210 ml teplej vody
30 g rastlinného oleja
Postup:
Do väčšej misy si preosejeme hladkú múku, pridáme lyžičku soli a cukru.
Nasypeme suché droždie a všetky ingrediencie premiešame.
Potom vlejeme teplú vodu (38 a 40 stupňov celzia), rastlinný olej a miesime cesto asi 5 – 7 minút.
Na začiatku bude trochu lepkavé, tak si namastíme ruky troškou oleja a vyformujeme nelepivú guľu.
Vložíme do misy, prikryjeme čistou bavlnenou utierkou a necháme kysnúť 30 minút.
Potom trochu posypeme hladkou múkou, preložíme na pracovnú dosku a roztiahneme na placku.
Tú následne zrolujeme ako palacinku a potom ešte zrolujeme do slimáka.
Teraz znovu roztiahneme do placky, tentokrát stočíme do hrubšej palacinky a vytvarujeme bochník.
Pekáč si vysypeme múkou a preložíme doň bochník, ktorý necháme prikrytý odpočívať ešte ďalších 20 minút.
Potom ho potrieme mliekom, alebo vodou, posypeme preosiatou múkou a navrchu ozdobíme plytkými rezmi.
Dáme piecť do rozohriatej rúry a pečieme asi 30-35 minút pri 180 – 190 stupňoch.
Chlebík by mal byť navrchu zlatohnedý. Necháme vychladnúť a môžeme krájať.
Prajeme dobrú chuť! :-)