Fantastická pochúťka ktorá si zaslúži byť na vianočnom stole. Podľa tohto videonávodu sa vám musia podariť a pochutnajú si na nich malí, aj veľkí.
Potrebujeme:
40 g mletých vlašských orechov
75 g krupicového cukru
100 g kokosu
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
65 g práškového cukru
4 bielky
150 g krupicového cukru
formu na laskonky
Na karamelový krém:
200 g krupicového cukru
250 g mascarpone
200 ml šľahačkovej smotany
Postup:
Ako prvé si z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. Bielky sa lepšie vyšľahajú, ak sú izbovej teploty.
Treba si dať pozor, aby sa vám k nim nedostal ani kúsok žĺtka. Inak sa vám môže stať, že sa vám sneh nebude dať vyšľahať.
Do vyšľahaných bielkov za stále šľahania pridáme 75 g cukru. Vyšľahajte do tuhého snehu.
Medzitým, ako sa vám šľahajú bielky, si pripravte cukrový roztok. Ku 150 g cukru nalejte 130 ml vody.
Miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí.
Priveďte k varu a nechajte odpariť tak, aby bol roztok hustý.
Či je hmota pripravená zistíte tak, že si z kúsku drôtika urobíte očko, namočíte ho do roztoku a ak sa vám pri fúknutí spraví bublina, je hotový.
Potom ho pomaličky zašľahajte do snehu. Do snehu potom prisypte práškový cukor a jemne premiešajte.
Následne primiešajte orechy, práškový cukor, aj kokos. Hmotu si natrite na formu, pod ktorú dajte na plech papier na pečenie.
Prebytok hmoty stiahnite stierkou. Potom formu opatrne odstráňte tak, že ju zdvihnete.
Na jeden plech vám vyjdu dve formy laskoniek. Ak nemáte formu, môžete si laskonky vytvoriť za pomoci sáčku so zdobiacou špičkou.
Laskonky pečte 10 minút pri 120 stupňoch. Potom ich dosušte asi 20 – 30 minút pri 80 stupňoch.
Dĺžku pečenia si však prispôsobte vlastnej rúre. Z plechu ich dajte dolu až keď sú úplne vychladnuté.
Karamelový krém si pripravíte tak, že v hrnci najskôr rozpustíte cukor a potom k nemu pridáte šľahačkovú smotanu.
Keď prilievate smotanu, dajte si pozor, pretože to bude kypieť. Varte a miešajte až kým sa všetko pekne nespojí a nerozpustí.
Keď tekutina vychladne, dajte ju do chladničky a nechajte vychladiť do druhého dňa.
Na druhý deň hmotu šľahajte asi 2 minúty, kým nebude svetlejšia. Nakoniec pomaly a postupne primixujte mascarpone.
Krém si vložte do sáčku so zdobiacou špičkou a naplňte laskonky.
Ak chcete mať laskonky menej sladké, použite menej karamelového krému a viac mascarpone. Skladujte v chladničke.
Videonávod