Ako uvariť dokonalé údené na sviatočný stôl? Kto vie toto, ten bude mať mäsko ako z nóbl reštaurácie!

Skvelý tip pre každého, kto chce mať na sviatky dokonalé údené mäsko.
[mashshare]

Robievate údené mäso aj na Vianočné sviatky?

 

 

My áno a preto sme si pripravili skvelý tip pre každého, kto chce mať na sviatky dokonalé údené mäsko.

Nie vždy sa však podarí, uvariť ho presne podľa našich predstáv.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Šéfkuchár Perer Belowskiy prezradil, čo učí aj svojich kuchárov a využijete to určite aj v týchto dňoch.

Dobré údené predsa nesmie chýbať na žiadnom stole.

Nemusíte ho mať domáce, aby bolo perfektné!

 

 

Ak ho viete správne pripraviť, nemusíte mať nutne domáce údené – samozrejme, čím kvalitnejšie, tým lepšie, aj z údeného v supermarkete však môže byť ohromná pochúťka.

Stačí, ak sa držíte týchto zásad

Vyhnite sa údenému balenému vo vákuu, obsahuje veľké množstvo vody a spravidla nie je také kvalitné. Voľte údené zo sieťky.

Deň pred varením  umyte a na jednu noc pred varením namočte do studenej vody, vyplaví sa prebytočná soľ a uvoľnia sa mäsové vlákna.

Mäso sa lepšie uvarí a bude chutnejšie a jemnejšie.

Variť by sa tiež malo deň dopredu, vďaka tomu sa krásne odleží a bude sa dať natenko nakrájať na studené misy.

 

 

Údené  si vždy odvážte, podľa váhy presne určíte dobu varenia.

Stará overená rada – údené varíme toľko, koľko váži. Ak váži 2 kg, varíme 2 hodiny.

Nepoužívajte na varenie tlakový hrniec, mäso sa ľahko vysuší.

Sieťku z mäska treba pred varením odstrániť alebo ju uvolnite vareškou pred varením – inak sa nám počas varenia spojí s mäsom a keď ju budeme dávať dole, strhneme aj kusy mäska.

 

 

Vodu vo väčšom hrnci dáme zovrieť, vložíme mäso, počkáme kým opäť zovrie a varíme na najsilnejšom plameni 3-5 minút.

Mäso sa takto „obarí“ a uchová si šťavu vo vnútri.

Potom teplotu stiahneme a varíme na miernom plameni (ideálne 85 stupňov počas celej doby varu).

Do vody, v ktorej mäsko varíme pridáme biele víno, cibuľku, cesnak, guličky nového a čierneho korenia a bobkový list.

 

 

Tie varíme s mäsom počas celej doby varu. Soľ nie je potrebné pridávať, mäsko jej obsahuje dosť.

Vodu po varení nevylievajte. máte základ na skvelú polievku alebo omáčky, nátierky a sviatočný šalát.

Foto: pixabay
Foto: TAURIS
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes