Takto vám roláda už nikdy nepraskne a nebude sa thať: Len málokto robí túto vec!

Vyskúšajte pri pečení rolády tieto overené triky.
[mashshare]

Piškótová roláda je obľúbený dezert, no často sa stáva, že pri rolovaní praskne. Aby ste sa vyhli tomuto nepríjemnému prekvapeniu, vyskúšajte tieto overené triky.

Triky, vďaka ktorým roláda nepraskne

Všetky suroviny musia mať izbovú teplotu: Studené suroviny môžu spôsobiť nerovnomerné pečenie a následné praskanie.

 

 

Vždy presné množstvo múky

Pridávajte múku postupne a len toľko, koľko je potrebné. Príliš veľa múky spôsobí, že cesto bude suché a lámavé.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Jemné miešanie

Cesto miešajte opatrne zhora nadol (ideálne pomocou cukrárskej stierky) a len do spojenia všetkých surovín. Nadmerné miešanie môže viesť k strate vzduchu a tuhému cestu.

Tenká vrstva cesta

 

 

Cesto rozotrite na plech do tenkej vrstvy, aby sa rovnomerne upieklo.

Vhodná teplota

Pečte piškótu pri stredne vysokej teplote (cca 180 °C). Príliš vysoká teplota spôsobí, že piškóta bude rýchlo vysychať a praskať.

Doba pečenia

Piškótu pečte len dovtedy, kým sa nezačne oddeľovať od okrajov plechu a bude pružná na dotyk. Neprepečte ju, pretože suchá piškóta je náchylnejšia na praskanie.

Horúce rolovanie

 

 

Ihneď po vytiahnutí z rúry piškótu preložte na čistú utierku posypanú práškovým cukrom a opatrne zrolujte. Vďaka teplu bude piškóta poddajná a nebude praskať.

Vlhká utierka

Niektoré cukrárky si pred vyberaním piškóty z rúry chystajú vlhkú utierku. Po vybratí piškótu položia na vlhkú utierku a nechajú chvíľu odstáť. Vlhkosť pomôže udržať piškótu vláčnu

Vyšľahaný bielok

 

 

Ak sa obávate, že sa vám piškóta pri rolovaní potrhá, môžete skúsiť trik ostrieľaných cukrárok – na spodnú stranu ešte teplej piškóty natrieť tenkú vrstvu vyšľahaného bielka. To pomôže spojiť cesto a zabráni praskaniu.

Chladenie v rolke

Po vychladnutí roládu opatrne rozvinieme, naplníme a znovu zrolujeme. Necháme ju chvíľu odležať v chladničke, aby sa chute spojili a roláda si udržala svoj tvar.  Aké plnky môžete použiť do rolády?

Recept na roládu, ktorá sa netrhá a nepraská

 

 

Potrebujeme:

5 vajec

5 lyžíc polohrubej muky

5 lyžíc kryštálového cukru

Ďalej:

štipka soli

Na plnenie (voliteľné):

 

 

džem

tvaroh

smotana na šľahanie

granko

 

 

Na ozdobu (voliteľné):

čokoládová poleva

práškový cukor

Postup:

Vajcia si rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh.

Po lyžiciach pridáme do snehu cukor. Keď sa rozpustí a sneh je tuhý, prestaneme šľahať.

 

 

Do snehu pridáme žĺtky a zľahka prešľaháme.

Potom pomocou cukrárskeho jazyka ručne vmiešame múku.

Plech na pečenie si vystelieme papierom. Nalejeme naň cesto a rovnomerne rozotrieme.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 15 minút.

Upečené cesto necháme asi 5 minút postáť. Potom stočíme spolu s papierom.

Necháme zatočenú vychladnúť (položíme ju tak, aby bol spoj na spodku rolády).

 

 

Vychladnutú roládu roztočíme.

Papier zložíme natrieme a opäť stočíme.

Podávame nakrájané na plátky.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Miška T.

Druhý recept od Lenky – 3 prísady a 15 minút roboty

Úžasný recept od Lenky, keď som ho našla, hneď som ho skúsila a odvtedy sú to už roky, ale inak roládu nerobím.

Potrebujeme:

6 vajec

140 g cukru krupica

80 g hladkej múky

Voliteľné:

marmeláda na potretie, krém, ovocie

Postup:

Vyšľaháme bielky + cukor krupica do hustej peny, potom postupne zašľaháme žĺtky a nakoniec vmiešame múku. Rozotrieme na papier na pečenie a pečieme na 180 st. 7-10 minút do ružova.

Vychladnutý piškótu potrieme marmeládou, krémom (napríklad len jednoduchým tvarohovým krémom), dáme akékoľvek ovocie a stočíme.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

celý postup aj s obrázkami si môžete pozrieť

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes